Fedora instalacija/bez medija

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

Fedoru, ali gotovo i svaku drugu modernu distribuciju, moguće je instalirati bez fizičkog medija (kao USB memorija ili CD/DVD medij).

Napomena
Ovakav tip instalacije namijenjen je iskusnijim korisnicima koji se snalaze u CLI okruženju i već znaju kada treba recimo primijeniti administratorske ovlasti u dolje navedenim koracima.

Instalaciju bez medija moguće je napraviti na 2 načina:

 • kroz PXE (en. Preboot Execution Environment) - ili kako se još kaže "butanje preko mreže",
 • kroz funkcionalan GRUB koji već postoji na računalu.

U prvom slučaju (PXE), potrebno je još jedno računalo (poslužitelj) s kojeg će se slati potrebne datoteke za instalaciju na računalo koje ima funkcionalan LAN i podržava PXE (što podržava svako novije računalo unazad zadnjih 5-10 godina). Međutim, zbog komplicirane pripreme samog poslužitelja, ovdje će biti opisana instalacija preko GRUB-a.

Instalacija Fedore iz GRUB-a

Preduvjet je za ovo da je /boot odvojena od root particije i da ima više od ~200 MB slobodno na istoj. Ukoliko ovi preduvjeti nisu ispunjeni, proces je i dalje moguć, ali s neke druge neovisne particije koja ima dovoljno prostora i vidljiva je iz GRUB-a (tada se pri konfiguraciji GRUB-a odabere ta druga particija koja sadrži potrebne datoteke).

Preuzimanje datoteka

Prvo je potrebno preuzeti dvije datoteke s Fedorinih poslužitelja koji se mogu naći na listi mirrora (dobro je uzeti geografski bliži poslužitelj sa što širom vezom). Zatim odabrati željenu inačicu Fedore i naći direktorij isolinux/ (direktorij os/), npr.

http://mirror.karneval.cz/pub/linux/fedora/linux/releases/13/Fedora/x86_64/os/isolinux/

Iz tog direktorij potrebno je skinuti datoteke initrd.img i vmlinuz i smjestiti ih u /boot (ili, ako se koristi druga particija, drugi proizvoljni direktorij) te zatim, radi preglednosti, preimenovati u initrd.img-install i vmlinuz-install (hint: mv).

Uređivanje konfiguracije GRUB-a

Nakon kopiranja datoteka na željeno mjesto, potrebno je konfigurirati GRUB kako bi pri podizanju računala prikazao instalaciju u svom izborniku.

Na kraj datoteke /boot/grub/grub.conf doda se:

title Instalacija
    root (hd0,0)
    kernel /vmlinuz-install
    initrd /initrd.img-install

(ili drugačije ako su datoteke na drugoj lokaciji, a ne na /boot particiji ili ako se /boot particija ne nalazi na hd0,0 - više informacija na konfituracija GRUB-a ).

Pokretanje instalacije

Nakon ponovnog pokretanja računala i odabiranja Instalacija u izborniku GRUB-a, pokreće se instalacije Fedore. Razlika je između ove instalacije i standardne u tome što se ovdje mora odabrati "izvor" instalacijskih datoteka. "Izvor" može biti CD/DVD medij, lokalni ili mrežni direktorij ili instalacija preko Interneta.

Savjet
Bolje je odabrati minimalni paket instalacijskih datoteka prilikom same instalacije kako bi se ubrzao proces, ali i spriječili problemi s mogućim popunjavanjem particije koja se koristi za privremeno skidanje instalacijskih datoteka

Ukoliko je dostupan brza veza na Internet, najbolje je odabrati posljednji "izvor" - instalacija preko Interneta, za koju će biti potrebno unijeti URL repozitorija iz kojeg instalacijski proces može skinuti potrebne datoteke, npr. kao i gore:

http://mirror.karneval.cz/pub/linux/fedora/linux/releases/13/Fedora/x86_64/os/

Dalje se instalacija nastavlja kao i ona s LiveCD-a.

Izvori i reference