Fedora

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

O Fedori

Fedora je Linux distribucija koja je nastala iz Red Hat serije distribucija i od početka je vodi zajednica, odnosno o njezinoj sudbini u većini odlučuje zajednica uz par ljudi iz Red Hata. Red Hat sponzorira svu infrastrukturu i plaća većinu developera za razvoj Fedore.

Neki kažu da je Fedora samo poligon za testiranje budućih Red Hat distribucija za poslovne korisnike, ali je ona i punokrvna distribucija za svakodnevnu upotrebu (baš kao i Ubuntu). Ono što je specifično za Fedoru u odnosu na ostale distribucije:

  • bleeding edge - Fedora implementira najnovije tehnologije iz svijeta opensourcea, iako u zadnje vrijeme ni ostale distre ne zaostaju - neki to smatraju nedostatkom jer nove tehnologije nisu dovoljno testirane (nasuprot Debianu) - no sve ima svoje prednosti i nedostatke
  • slobodna - nema Restricted drivera, podrške za mp3 i sl. u službenim repozitorijima - što često zna predstavljati problem početnicima ("Amarok mi ne svira mp3 datoteke, pomagajte!"), ali se sve to lako riješi dodavanjem trećih repozitorija (međutim Fedora nije uvrštena u popis FSF-ovih slobodnih distribucija jer isporučuje i neke binarne upravljačke programe za wireless i slično out-of-box)
  • spinovi, odnosno lagano stvaranje derivata Fedore - napravite svoju distribuciju baziranu na Fedori, samo pratite Wizard i eto vlastite ditribucije
  • blisko surađuje s Upstreamom - Fedora doprinosi nezavisnim projektima pa ih onda ugrađuje u sebe (tako da odmah pridonosi i svim drugim distribucijama)
  • Fedorin je sustav upravljanja paketa RPM

Instalacija Fedore

Početnički vodič za instalaciju Fedore možete naći ovdje.

Izvori i reference