Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Program za upravljanje spremljenim lozinkama i drugim ključevima

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

Ubuntu sadrži softver koji korisniku omogućava kriptirano spremanje lozinki i drugih elektroničkih ključeva koji se koriste za pristup na različite druge sustave (npr. lozinka ili PIN za internetsku vezu, e-mail i sl.). Na taj način korisnik ne treba unositi te ključeve kod svakog pristupa već samo kod prvog pristupa kada se ključ pohrani na kriptirani način koji osigurava zaštitu od otkrivanja. Takvu mogućnost osobito koriste programi koji su dobro integrirani u grafičko radno okruženje GNOME. Za upravljanje tako pohranjenim ključevima Ubuntu sadrži program Seahorse.

Više elektroničkih ključeva može se grupirati u jedan tzv. svežanj (eng. keyring) kojem se pristupa putem iste lozinke. Nakon prve prijave korisnika na sustav automatski se stvara keyring pod nazivom login, a kriptiranje podataka u njemu obavlja se na temelju korisnikove lozinke za prijavu na sustav (otuda naziv login).

Kada korisnik promijeni svoju lozinku za prijavu na sustav putem grafičkog programa Users and Groups (vidi Upravljanje korisničkim računima), automatski se mijenja i lozinka za keyring login.

Međutim, ako se ta promjena lozinke napravi iz komandne ljuske putem naredbe passwd, ne mijenja se automatski i lozinka za keyring login. Zbog toga sustav više neće moći automatski otključati korisnikov keyring login i tražit će ručni unos lozinke koja je prije vrijedila za taj keyring. Da bi se to izbjeglo, treba promijeniti tu lozinka tako da bude jednaka lozinki za prijavu na sustav.

Lozinka za keyring login može se promijeniti u programu Seahorse na sljedeći način:

  • kartica Passwords → označiti Passwords: login → klik sporednom tipkom miša → Change Password

a iz komandne ljuske to se može postići putem sljedeće naredbe pri čemu umjesto MYPASSWORD treba upisati željenu novu lozinku:

python -c "import gnomekeyring;gnomekeyring.change_password_sync('login', 'MYPASSWORD', '');"

Da bi se izbjegao ovaj problem, preporuča se uvijek mijenjati lozinku za prijavu na sustav putem grafičkog programa Users and Groups.

Reference i linkovi

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >