PClinuxOS

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
Općenito o distribuciji
Pclinuxos-logo.png

PCLinuxOS distribucija osnovana je 24. listopada 2003 od strane Texstara. Sjedište se nalazi u Houstonu, TX USA.

PCLinuxOS je besplatan, jednostavan za korištenje, Linux-baziran operativni sustav za stolna ili prijenosna računala x86. Za računalima sa malim ekranima ugodan rad omogućava sučelje koje je posebno prilagođeno za tekve potrebe te je sadržano u samoj distribuciji.

PCLinuxOS se distribuira kao LiveCD sa kojega ga možete instalirati na svoje računalo. Živi način rada omogućava Vam da isprobate i/ili koristite PCLinuxOS bez ikakvih promjena na računalu. Ako vam se sviđa, možete ga instalirati na tvrdi disk. Lokalno instalirana verzija PCLinuxOS koristi Advanced Packaging Tool (APT), sustav za upravljanje paketima (podrijetlom iz Debian distribucije), zajedno sa Synaptic, GUI frontend za APT, za jednostavnu instalaciju softvera. PCLinuxOS ima preko 12.000 .rpm paketa programa na raspolaganju u svome repozitoriju.

PCLinuxOS skripta koja se zove MyLiveCD omogućava korisniku da napravi 'snimku' njegove trenutne instalacije na hard disk (sve postavke, programe, dokumente, itd.), zatim to komprimirati u ISO fajl spreman za izradu Live CDa ili DVDa. To omogućuje jednostavan backup korisničkih podataka te olakšava stvaranje vlastite prilagođene live CD ili DVD distribucije.

PCLinuxOS ima dodatnu podršku za preko 85 jezika putem jednostavnog AddLocale sučelja.

PCLinuxOS je siguran OS. Ne morate brinuti da ćete virusima, adware, malware ili trojancima zaraziti vaše računalo bazirano na PCLinuxOSu.

PCLinuxOS financira se oglasima i donacijama.
Što mogu učiniti s PCLinuxOSom?

Sve što možete učiniti s bilo kojim drugim operativnim sustavom, možete učiniti i sa PCLinuxOSom, potpuno besplatno, legalno i sigurno.

Internet alati: PCLinuxOS dolazi s cjelovitim internet paketima za surfanje netom, slanje i primanje e-pošte, instant poruke, blogging, tweeting i gledanje online videozapisa.

Fotografije: Uređivanje fotografije, upload i manipulaciju vašim zbirkama fotografija s GIMPom, Picassom i drugim aplikacijama.

Glazba i video: Slušanje, organiziranje i streaming mp3 glazbe sa radne površine. Sinkronizacija vašeg mp3 playera sa vašom glazbenom kolekcijom. Slušanje streaminga s internet radija. Gledanje Youtube videa. Gledanje TV emisija i filmova na internetu, kao i DVD. Dizajn DVD prikaznih slajdova i dr. PCLinuxOS je potpuni multimedijski operacijski sustav.

Produktivnost: Open Office vam omogućuje uređivanje dokumenata, stvaranje prezentacija, rad sa proračunskim tablicama, grafikom, a dostupan je na mnogim jezicima uključujući i hrvatski. Instalacija je jednostavna kroz PCLinuxOSov GetOpenOffice alat.
Gdje mogu preuzeti kopiju PCLinuxOSa?
PCLinuxOS LiveCD na raspolaganju je na ovoj stranici.
Kakvo računalo će mi je omogućniti ugodan rad sa PCLinuxOSom?

Svako računalo koje je certificirano od strane PCLinuxOS zajednice i na sebi ima markicu Pclos-hardware-certified.jpg ili minimalno zadovoljava slijedeće uvjete te sadrži:

   Procesor:  Bilo koji Intel, AMD, VIA ili uskladivi procesor.
Radna memorija:  512 MB minimum, 1 GB preporučeno.
  Tvrdi disk:  3 GB minimum, 8-10 GB preporučuje se za punu postavu.
 Video kartice:  nVidia, ATI, Intel, SiS, Matrox, VIA. 3D desktop podrška zahtijeva 3D kompatibilne kartice.
Zvučna kartica:  Bilo Sound Blaster, AC97 ili HDA kompatibilne kartice. Creative Labs X-Fi kartice trenutno nisu podržane.
    Ostalo:  CD pogon je obavezno potreban (postoji mogućnost instalacije i sa USB-stick-a). SATA, IDE, SCSI, SAS: većina kontrolera je podržana u ne-RAID modu.
Gdje mogu dobiti pomoć ako imam pitanja o PCLinuxOSu?

Online podrška dostupna je putem prijateljske podrške na forumu PCLinuxOSa, online dokumentacije ili mailing liste.

Podršku za područje Balkana (ex YU) odrađuje forum na stranici PCLinuxOS IN RS gdje ste svi dobrodošli.

PCLinuxOS 2010 je izgrađen od temelja primjenom paketa iz repozitorija PCLinuxOSa.

Paketi repozitoriju mogu biti originalne kreacije, ali mogu sadržavati i prepakirane i promijenjene pakete Fedore, Mandrive i OpenSusea.

PCLinuxOS paketi mogu sadržavati i zakrpe iz Ubuntua, Debiana, PLDa i Charka.PCLinuxOS tim zahvaljuje ovim distribucijama koji mogu neizravno doprinijeti PCLinuxOS distribuciji.
PCLinuxOS 2010 Desktop

Pclinuxos.pngGnomeiso-300x223.pngLxde-300x223.png Xfce-300x225.pngZenmini-300x223.pngE-17-300x225.png

Zvanično je predstavljena nova verzija PCLinuxOS 2010 Desktop sa svim podverzijama različitih sučelja.

PCLOS je za sada još samo 32-bitna distribucija, ali ovoga trenutka razvoijna ekipa započinje sa razvojem 64-bitne verzije.

Odlika ove verzije je tradicionalna stabilnost te brzina kojom je potukao konkurenciju u većini testova (Ubuntu, Fedora, Mandriva, SuSe,...).

Opširnije

Što kažu drugi

Osobno sam ovu verziju (puni KDE) instalirao na slabašnom prijenosniku sa 256MB RAMa, što je upola manje od deklariranog minimuma! Radi sasvim dobro i upotrebljivo što se vjerojatno može pripisati dobro izbalansiranom kernelu (2.6.32.11-bfs). Sama verzija je nakon instalacije relativno "suha", ali sa svim osnovnim aplikacijama za ugodan rad. U repozitoriju se nalazi više od 12.000 paketa koji će sigurno zadovoljiti većinu.

Ovu didtribuciju održava i razvija relativno mala, ali izrazito radišna ekipa koja pokriva sve segmente ozbiljne, ali neobavezne podrške prema korisnicima. Posao koji ova ekipa odrađuje je usporediv po efikasnosti čak i sa ekipama koje su deseterostruko veće.

Tu je i časopis koji već duže vrijeme izlazi kao mjesečnik (PCLOS Magazin).

Svakako isprobajte. Moja topla preporuka za učinkovito računalo.

Neki linkovi sa kojih možete preuzeti ovu izuzetnu distribuciju:

PCLinuxOS izvorna stranica Pclinuxos-logo.png

PCLinuxOS IN RS Pc-logo.gif