Ne rade 3D efekti Ubuntu

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

Ubuntu nastoji uključiti desktop efekte čim naiđe na hardversku podršku za 3D akceleraciju. Ukoliko nemate 3D efekte uključene, moguće je da nemate pravilno podešene drivere za vašu grafičku karticu.

Instalacija drivera za grafičku karticu

Ukoliko 3D efekti ne rade, potrebno je instalirati drivere za vašu grafičku karticu. Ako posjedujete ATI ili NVIDIA grafičku karticu, ubuntu će vam automatski pri prvom paljenju ponuditi da instalirate drivere. Ako vam nije ništa ponudio, otvorite System -> Administration -> Hardware drivers (u GNOME-u) ili Start meni -> Applications -> System -> Hardware Drivers (u KDE-u). Pokrenut će se program koji će vam ponuditi instalaciju zatvorenih drivera za vaše uređaje (bilo za grafičku karticu, bilo za WLAN karticu, bilo za što drugo). Jednostavno iz popisa odaberite željeni driver i kliknite na gumb Activate. Nakon instalacije, ubuntu će vam ponuditi restart računala. Nakon restarta, desktop efekti bi trebali raditi.

Uključivanje desktop efekata

Ako ste sigurni da je vaša grafička kartica dobro podešena, ali 3D efekata i dalje nema, moguće je da ih je netko namjerno isključio. Potrebno ih je uključiti. Prvo, uvjerite se da je vaša grafička kartica dobro podešena. Otvorite terminal (GNOME: Applications -> Accessories -> Terminal ili KDE: Start meni -> Applications -> System -> Terminal) i utipkajte sljedeću naredbu:

glxgears

Otvorit će se prozor u kojem će se iscrtavati kotačići koji se vrte. Ukoliko se oni vrte glatko, vaša grafička kartica je dobro podešena. Ukoliko zastajkuju prilkom vrtnje, potrebno je instalirati drivere za vašu grafičku karticu (vidi: Instalacija driver-a za grafičku karticu).

Ukoliko je vaša grafička kartica dobro podešena, potrebno je uključiti desktop efekte kako slijedi:

GNOME

Desni klik na radnu površinu, odaberite Change desktop background. Moguće je i System -> Preferences -> Appearance. Kliknite na karticu Visual effects, te na popisu odaberite Normal ili Extra.

KDE

Kliknite na start meni -> Computer -> System Settings. Kliknite na Desktop, odaberite karticu Desktop effects i uključite stavku Enable desktop effects.