LibreOffice/FAQ

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

Neka česta pitanja korisnika uredskog paketa LibreOffice (bivši OpenOffice.org).

Writer

  • Kako numerirati stranice u Writeru?
Ispravan je način za numeriranje stranica u Writeru odabrati Insert, Footer ili Header (ovisno o tome gdje se želi postaviti broj, na vrh ili na dno stranice) i Default. Tada će se stvoriti polje za unos teksta na vrhu ili na dnu stranice. Dok je kursor za pisanje "|" u tom, novostvorenom polju treba opet odabrati Insert, Fields i Page number. Sada će svaka stranica biti numerirana od prve do zadnje, a izgled i položaj broja stranice može se mijenjati kao i običan tekst (npr. centriranje teksta za određivanje položaja broja) i te će se promjene manifestirati na svim stranicama.
  • Kako postaviti početak numeriranje stranica od neke druge stranice (npr. da treća stranica bude numerirana br. 1, četvrta s br. 2 itd. a prve dvije bez numeracije)?
Postoji više načina kako postići željeni efekt, ali najfleksibilniji je ovaj: prvu i drugu stranicu u ovom slučaju treba obilježiti drugim stilom (inače su sve Default) tako da se otvori prozor Format, Styles and Formatting (tipkovnička kratica F11) zatim se u novootvorenom prozoru odabere Page Styles (4. ikona u nizu koja prikazuje list papira) i dok je kursor za pisanje "|" na prvoj stranici dokumenta, dvoklikne se na stil First page. Isti je postupak za drugu stranicu gdje se može odabrati stil Index ako se radi o stranici sa sadržajem. Sada se ponovi postupak iz prethodnog odgovora gdje se umjesto Page number. Na trećoj stranici sada se nalazi broj stranice "3", dok su prva i druga preskočene. Kako bi se "3" postavio na "1" potrebno je dvokliknuti na broj stranice i u novootvorenom prozoru postaviti Offset na -2.

Reference