Kako zapržiti Light Scribe disk

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
LightScribe

LightScribe postoji već nekoliko godina. Radi se o tehnologiji pomoću koje možete ispisivati različite slike i tekst na pozadinu vaših CD-a. Slike i tekst se na pozadinu uređaja urezuju infracrvenim laserom, na sličan način kao i kod normalnog snimanja podataka na optički disk. Slika koja na ovaj način nastane je monokromatska i ispisana je u nijansama crne boje. Od kraja prošle godine postoji mogućnost snimanja i u crvenoj, plavoj, zelenoj, narandžastoj i žutoj boji.

Od 2006. sliku na vaš disk možete zapržiti i na Linux stroju. Tehnologija je dobro podržana, a programi za izradu labela su jednostavni i funkcionalni.

Dakle, evo kako stoji stvar sa LightSribeom i Linuxom: treba svakako reći da se radi o licenciranoj tehnologiji. Programerima u Linuxu je dostupan Software Development Kit, ali će source code ostati zatvoren. Za sada postoje dva programa kojima možete izraditi slike na vašim medijima: LaCie i HP-ov Simple Labeler.

LaCie omogućava da na medije snimite slike, a Simple Labelerom možete na medije snimiti samo običan tekst. Oba programa imaju svoje prednosti i mane iako se LaCie čini zgodnijim za svakodnevnu upotrebu, jer ćete najvjerojatnije na medije snimati slike, a ne samo tekst. Ukoliko vam zatreba i tekst, lako ga možete dodati bilo kojim programom za obradu slike. LightScribe zahtijeva 2.6 kernel ( za LaCie 2.6.17) i kasnije verzije. Službeno podržane distribucije su: Ubuntu, Mandriva, Fedora i SUSE.


Warning.png
Upozorenje

Da biste instalirali bilo koji od ova dva programa morate prije toga instalirati njihov sistemski softver. Tek nakon toga instalirajte programe kako bi izbjegli probleme sa zavisnostima (dependencies)!


Lacie

LightScribe sistemski softver možete instalirati sa ove stranice, a Lacie možete skinuti u obliku rpm paketa sa ove stranice Deb paket možete skinuti ovom naredbom u terminalu:

 wget http://uploads.mitechie.com/lightscribe/4l_1.0-r6_i386.deb

Otpakirajte ga sa:

 sudo dpkg -i 4l_1.0-r6_i386.deb

(u jednom trenutku ćete možda dobiti grešku da nedostaje /usr/lib32/, pa ga kreirajte

 mkdir /usr/lib32

i ponovite prethodni korak koji vam je javljao grešku). Kada otvorite program dobiti ćete ovo:

Lacie1.png

Jednostavno umetnete sliku:

( Podržani su jpeg, bmp, png, gif )

Lacie2.png

Stisnete tipku Print:

Lacie3.png

Ukoliko vam program neće prepoznati optički uređaj uredite /etc/lightscribe.rc: Dodajte na dno tekst:

 DriveEnumeration=false;
 CDROMDevicePath=drivepath;

Izgleda da za Ubuntu 8.04 treba dodatno instalirati libstdc++5 da bi program prepoznao pržilicu, pa nakon što završite instalaciju LaCie

instalirajte i taj lib:

 sudo apt-get install libstdc++5


Ukoliko vam slika nije dovoljno kontrastna i tamna, jednostavno ponovno umetnite medij u pržilicu i pokrenite prženje. Uređaj će sam orijentirati CD/DVD. Još jedna zgodna stvar. Na isti medij možete više puta pržiti. Tako da, ako naknadno dodate neki sadržaj na medij samo spržite naziv tog sadržaja na već postojeću sliku.


Simple Labeler

Program skinite i instalirajte sa službene stranice. Kada ga instalirate naći ćete ga u /opt/lightscribeApplications


Evo kako taj program izgleda:

Simple1.png

Upišite tekst u polje i izaberite ukras za rub:

Simple2.png

Prikaz:

Simple3.png

Prženje:

Simple4.png

Eto, tako to izgleda.


Zaključak

Za kraj ću još reći što nas čeka u budućnosti. Programi će podržavati ispis i u drugim bojama, a ne samo crnoj. Naravno, i dalje monokromatski. U programima ćete dobiti i alatke kojima ćete podešavati dodatne parametre kao npr. kontrast. Evo, u osnovnim crtama kako stvari stoje sa LightScribeom i Linuxom.


CD.jpg


Izvor

Ovaj tekst je većim dijelom preuzet sa ove stranice: LightScribe i Linux