K3b

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

K3b je uz Brasero jedan od najpoznatijih Linux programa za snimanje na optičke medije (CD/DVD). Uglavnom prisutan na KDE grafičkim sučeljima, no uredno će raditi i pod GNOME-om ili Xfce-om

Uvod

Kad se program pokrene, početni prozor izgleda ovako:

K3b-Slika1.jpg

Prozor se sastoji od dva dijela. Gornjeg, u kojemu se odabiru direktoriji ili datoteke koje se žele snimiti na medij i donjeg, u kojemu se odabire vrsta zapisa odnosno radnje nad optičkim diskom. Naravno, nisu prikazane sve radnje koje su moguće ovim programom. Popis svih radnji dobiva se klikom na "Further actions..."

K3b-Slika3.jpg


Otvaranje projekata

Kao prvi korak u procesu snimanja podataka na medij potrebno je odrediti projekt. Projektom zapravo određujemo koju vrstu medija i podataka želimo snimiti. Tako imamo:

  • New audio CD project: Snimanje Audio CD-a koji se može slušati u CD-playerima
  • New data CD project: Snimanje podatkovnog CD diska
  • New data DVD project: Snimanje podatkovnog DVD diska
  • Copy CD...: Kopiranje cijelog CD-a na drugi medij
  • Further actions: Ostale akcije koje nisu prikazane iznad.

K3b-Slika4.jpg

Kada se klikne na određeni projekt (ili ga se izabere iz liste Further actions) otvara se novi Tab sa okvirom za unos sadržaja kojeg želimo snimti na medij.

Klikom na Tab Quickstart vraćamo se na početni okvir za odabir vrste projekta. Tako možemo odabrati i otvoriti i nekoliko raznih projekata istovremeno.

K3b-Slika5.jpg

Sadržaje projekata jednostavno možete sačuvati radi kasnije obrade preko ikone diskete (Save) ili odlaskom u glavni izbornik File/Save

K3b-Slika6.jpg

Izrada Audio CD-a

Ako želimo izraditi Audio CD, onda kliknemo na New Audio CD Project. U tab koji se otvorio jednostavno odvučemo naslove sa gornjeg dijela K3b prozora (onog koji pokazuje podatke sa lokalnog diska) u donji novootvoreni tab. Naravno, podaci koje snimamo na Audio CD moraju biti zvukovne datoteke (wav, mp3, ogg).

K3b-Slika21.jpg

Naslove koje ste dodali, možete preslušati sa odgovarajućim tipkama.

K3b-Slika22.jpg

Kada ste dodali sve naslove koje želite imati na CD-u, kliknete na Burn opciju koja vas dalje vodi pri odabiru parametara samog snimanja.

Izrada podatkovnog CD/DVD-a

Kopiranje CD/DVD diska

Snimanje .ISO slike CD/DVD diska