Dijeljenje pisača Ubuntu

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

Uvod

Radi lakšeg snalaženja u ovim primjerima definirati ćemo imena računala ovako:

  • desktop-pc: Lokalno računalo, odnosno ono na kojemu je pisač instaliran
  • notebook-pc: Udaljeno računalo, odnosno ono koje pristupa računalu s pisačem

Uvijet za izvršavanje ovih radnji je ispravno instaliran pisač na lokalnom stroju. Zato prije svega provjerite radi li pisač kako treba na računalu na koje je priključen. Ako ne radi ili ga niste priključili, onda prvo učinite instalaciju pisača

Uključivanje dijeljenja pisača

Na lokalnom računalu (onom, na koje je pisač priključen, našem desktop-pc) potrebno je otvoriti prozor za podešavanje pisača, ovako: Glavni izbornik -> Sustav -> Administracija -> Ispisivanje.

Printer-share-1.png

Kada se otvori prozor, odabiremo izbornik Server, pa u njemu Settings.... Dobivamo ovaj prozor:

Printer-share-2.png

Uključujemo opciju Publish shared printers connected to this system. Ona uključuje dijeljenje svih pisača koji su spojeni na ovo računalo, te imaju uključenu oznaku Shared.

Ako želimo i administrirati pisač sa udaljenog računala, onda uključimo i postavku Dopusti udaljeno administriranje, te po potrebi i ostale opcije. Nakon promjena kliknemo na U redu.

Vratili smo se u osnovni prozor za pisače. Sada kliknemo desnim gumbom miša na pisač. Dobivamo ovakav izbornik:

Printer-share-3.png

Ako želimo da je odabrani pisač dijeljen na ostala računala, provjerimo da li je opcija Shared uključena. U slučaju da imamo više spojenih pisača na lokalnom računalu, a samo neke želimo dijeliti, onda na svima ostalima isključimo opciju Shared.

Ovime smo učinili sve potrebno na našem lokalnom računalu (desktop-pc) što je potrebno za uključivanje dijeljenja pisača.

Pristupanje dijeljenom pisaču sa drugog Linux računala

Da bismo pristupili udaljenom pisaču sa računala koje nema pisač (u našem primjeru notebook-pc) dovoljno je otvoriti Glavni izbornik -> Sustav -> Administracija -> Ispisivanje i pogledati nalazi li se tamo dijeljeni pisač. Ako smo učinili sve ispravno u prethodnom poglavlju, sustav bi trebao odmah prikazati ta dijeljeni pisač, bez ikakvih dodatnih upita:

Printer-share-4.png

Ako slučajno pisača nema u prozoru Konfiguracija pisača provjerite da li je računalo sa tim pisačem uključeno! Naime, da bi ovo funkcioniralo računalo na koje je pisač priključen mora biti uključeno cijelo vrijeme dok imamo potrebu za tim pisačem sa udaljene lokacije.

Ovaj se dijeljeni pisač u ostalim aplikacijama (iz kojih želimo ispisivati) ponaša na potpuno identičan način kao da radimo sa pisačem spojenim direktno na računalo.

Pristupanje dijeljenom pisaču sa drugog Windows računala

Ako želimo koristiti naš psač spojen na lokalno Linux računalo sa udaljenog Windows računala, onda to možemo postići putem SAMBA-e. Uvijet za ovo jest da je SAMBA uredno podešena na lokalnom Linux stroju, na kojem je pisač i priključen. Najjednostavnije je to postići na način kako je to opisano u poglavlju o podešavanju dijeljenja mapa.

Na Windows stroju otvaramo Network Neighborhood, zatim u izborniku s lijeve strane Network tasks odabiremo View workgroup computers:

Printer-share-5.png

te u samom prozoru dvaput kliknemo na ikonu koja predstavlja udaljeno Linux računalo sa priključenim pisačem:

Printer-share-6.png

Nakon toga, otvaramo i Start -> Printers and Faxes prozor, gdje se nalaze Windows pisači. Sada odvučemo ikonu pisača iz prozora koji predstavlja Linux računalo u ovaj prozor sa Windows pisačima.

Windows računalo će u procesu povezivanja ovog udaljenog pisača (nakon što ispustimo njegovu ikonicu u Windowsov prozor za pisače) od vas zatražiti Windows CD sa driverima za taj pisač, pa ga imajte pri ruci tijekom ovog procesa.

Daljnja instalacija pisača od strane Windows operacijskog sustava vrši se prema uputama instalacijskog programa u Windowsima.