Xandros

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

Debian-Xandros je verzija debiana koju je izrađen suradnjom Asusa i XandrOS operacijskog sustava. Predviđen je za korisnike koji prelaze sa Windowsa na Linux. Postoji paket po imenu Kdebase kojim se instalira Full Desktop ili,kako se još naziva,Advanced Desktop. Koristi KDE 3.42 i GTK 2.8 ,dok se gtk 2.10 jos testira, ma da radi bez greske.


EASY MODE

Osnovni,Easy mode, adrži 5 kategorija u kojima se automatski rasporedjuju instalirana aplikacije,i šestu,koju uredjuje korisnik. Instalacija programa se vrši preko Synaptic Package Managera verzije 0.5.78 preko kojeg se moze vrsit instalacija programa. Instalaija se može vršit i preko jednostavnog programa Add-remove software i Terminala.

Xandros poseduje i svoj file manager, Xandros Explorer, koji, preko File, Photo, Video i Administrator managera može vrlo uspješno poslužit za ured fajlova.Uredjivati Easy mod je moguće preko paketa All Tools,koji omogućava brisanje i dodavanje ikona,koje su mnogo veće od standardnih.

FULL DESKTOP MODE

Ovaj mod odlikuje izuzetna lakoća rukovanja,kao i sličnost sa operacijskim sustavom Xandros 4.0, time i Windowsu XP, i Visti, za koju je xandros4.0 posluzio kao osnova Poseduje Control Center kojim se lako podešava sustav,i aplikaciju Help koja pomaže pri korišćenju programa. Ima zaista odlične mogućnosti za prilagodjavanje panela potrebama korisnika. Mogućeje instalirati i Xandros Profesional,Home i home Premium edition paketa koje će xandrosu podarit izgled ovih verzija standardnog Xandrosa.Xandros network na njemu ne radi,kao imnoge Xandros aplikacije.

EE Xandros - Mane i prednosti

Najveća mana Xandrosa je to što aplikacije izlaze mnogo kasnije nego kod ostalih distri. Malo paketa na ovlascenim repozitorijima,podrzavanje samo debian softvere i to u manjoj meri,nemogucnost rada Xandros 4 aplikacija bez dugotrajnog podesavanja verzija paketa i ostalog, neveliki broj aplikaija koje se testiraju, i dosta star karnel u odnosu na ostale distre- 26.21.4 Tako je, na primjer, posledni Firefox koji je stabilan,2.0.11,dok je 3.03 još uvjek u beti, a poslednji flash player 9.2.0.1.

Debian Xandros Aplikacije

1 Dodavanje aplikacija na xandros

2 Default Xandros Aplikacije