Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Promjena lozinke za prijavu na sustav

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

Ako se korisnik sustava želi zaštititi od neovlaštene prijave druge osobe na svoj korisnički račun, potrebno je da njegova lozinka za prijavu na sustav ne bude otkrivena. To je osobito bitno u slučaju kada se koristi veza na Internet koja možda nije potpuno sigurna od upada uljeza ili kada se sustav koristi u lokalnoj mreži s više korisnika. U svakom slučaju preporuča se povremeno promijeniti lozinku, npr. jednom na godinu.

Uvijek kada korisnik sumnja da mu je lozinka otkrivena, treba napraviti promjenu lozinke. Svaki korisnik može promijeniti svoju lozinku, a administrator sustava može također promijeniti lozinku i drugim korisnicima (u tom slučaju korisniku se preporuča promijeniti lozinku nakon prve sljedeće prijave na sustav).

U pogledu izbora dobre lozinke mogu koristiti sljedeće preporuke:

  • Lozinka treba biti dovoljno "jaka" da ju čovjek ili stroj ne mogu lako pogoditi.
  • Lozinka ne smije biti prekratka (preporuča se barem 8 znakova) a niti preduga jer to otežava pamćenje i unos lozinke.
  • Idealno bi bilo da je lozinka potpuno slučajni niz znakova, no takva lozinka se teško pamti. Stoga je bolje izabrati kombinaciju slova, brojki i nekih dodatnih znakova (npr. ! . , ? - _ # @ %) koja za korisnika ima neko značenje.
  • Ne preporuča se da lozinka sadrži cijele riječi ili niz riječi (iz engleskog i drugih jezika) ili pak podatke koji se mogu izravno povezati s osobom koja ju koristi (ime, prezime, datum rođenja, JMBG, OIB, telefonski broj, adresa, registracijski broj vozila i sl.), a za još veću sigurnost ne preporuča se ni korištenje podataka o osobama s kojima je korisnik blisko povezan (supružnik, djeca, roditelji itd.).
  • Ne preporuča se da lozinka sadrži cijele riječi i osobne podatke napisane unatrag (npr. aknizol).
  • Ne preporuča se da lozinka sadrži slova kojih nema u engleskoj abecedi (npr. čćđšž) i druge znakove koje je možda teže dobiti na tipkovnici.

Ne preporuča se lozinku zapisivati. Ako je to ipak nužno, preporuča se taj zapis čuvati kao i druge vrlo povjerljive podatke (npr. u zapečaćenoj omotnici u sefu, u datoteci kriptiranoj jakom enkripcijom i slično).

Iz komandne ljuske lozinka se može promijeniti putem naredbe passwd (tipkanje lozinke ne vidi se na zaslonu):

$ passwd
Changing password for ihorvat.
(current) UNIX password:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: password updated successfully

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >