Upotreba Konsole-x terminal emulation

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

-Clanovi tima Unix operativni sistema su originalno dizajnirali konsole kao text-only sistem. Kontroliše se pomocu komandi - što je poznato kao interfejs komandne linije (CLI).X Window Sistem i KDE i drugi projekti od tada dodati grafički interface koji sada koristite.

Osnovni sistem CLI je i dalje na njoj, a često je najlakši, najbrži i najmoćniji način za obavljanje mnogih zadataka. Console je ono što je poznato kao X terminal emulator, često se pominju kao terminal ili shell. Daje vam ekvivalent staromodan teksta na ekranu na desktopu , ali koji lako mogu da dele ekran sa grafičkim aplikacijama.

Windows korisnici mogu upoznati sa MS-DOS Prompt program, koji je analogan function-of nudi DOS-a komandne linije pod Windows.


Mnoge su knjige su dostupne na svim jezicima u svakom dobroj knjižari ili biblioteci. Tu su i tutoriali dostupan na Internetu. Uživajte u KDE-u, ali ne budite sramežljiva o učenju za korišćenje komandne linije! Vidjet će te da je čak i učenje samo osnove učiniće vaš računar koriste mnogo efikasniji i ugodnije.


1. što čini posebnim Console?

Console za napredne funkcije uključuju jednostavne konfiguracije i mogućnost da koristite više terminala u jednom prozoru. Korišćenje Console, korisnik može otvoriti:

- Linux konsole sesije
- Shell sesije
- Screen sesije
-Midnight Commander fajl sesija menadžer
-Root konzole sesije
-Root Midnight Commander sesije
-Sesiju koju je stvorio korisnik

Ove sesije mogu biti preimenovan kako bi vam bilo lakse pratiti sve svoje shell -ove, ili signalizirao (STOP, CONT, HUP, INT, NI, KILL). Za vecu kontrolu nad Console, korisnik može da sakrije menu bar ili okvir,izabere veličinu Console prozora, fontova, boja i key mapping -promeni lokaciju scrolbar-a ili sakrije tabbar. Sva odabrana podrazumevane podesavanja za predstojeće sesije budu sacuvana.