Thunderbird

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

Mozilla Thunderbird je internetski klijent otvorenog koda za čitanje i slanje poruka e-pošte, članaka na news grupama, chat (instant dopisivanje putem protokola kao što su XMPP i IRC) i praćenje vijesti u formatu RSS. Thunderbird zna koristiti napredne sigurnosne komunikacijske protokole, ima kvalitetne filtere neželjene pošte (anti-spam) te se može proširivati putem raznih programskih dodataka (ekstenzija).

Korisni dodatci

Lightning

Dodatak koji omogućava korištenje kalendara s podsjetnicima.

Vidi više na službenim stranicama.

Savjeti i trikovi

Postavljanje zadanog web-preglednika

Thunderbird otvara web-linkove u korisnikovom pretpostavljenom web-pregledniku. Ako se umjesto toga želi zadati neki drugi preglednik, to se može postići na sljedeći način (izvor):

  • Otvoriti izbornik Edit > Preferences > kartica Advanced > gumb Config Editor. U novootvorenom prozoru nalaze se sve postavke Thunderbirda (isto kao Firefoxov about:config).
  • Treba naći sljedeće tri postavke i dvokliknuti na njih kako bi se vrijednost postavila na true a zatim zatvoriti prozor s postavkama:
network.protocol-handler.warn-external.http
network.protocol-handler.warn-external.https
network.protocol-handler.warn-external.ftp
  • Kada se sljedeći put klikne na web-link jedne od te tri vrste, Thunderbird će ponuditi mogućnost izbora web-preglednika.

Prijenos postavki s MS Windowsa

Ako ste koristili Thunderbird na MS Windowsu i željeli biste prebaciti njegove postavke i lokalno spremljene poruke na neki unixoid, to možete učiniti tako da kopirate sadržaj direktorija "APPDATA\Thunderbird" iz Windowsa u direktorij "~/.thunderbird" na unixoidu, pri čemu APPDATA predstavlja putanju korisnikovog direktorija za aplikacijske postavke u Windowsu (npr. "C:\Documents and Settings\username\Application Data" na MS Windows XP), a ~ je osnovni korisnički direktorij na unixoidu.

Korisni linkovi