SAMBA

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

SAMBA je besplatni program koji implementira SMB/CFIS mrežni protokol. Izdana je pod GNU (General Public License) licencom. Ime SAMBA dolazi od SMB što je kratica za Server Message Block, što je ime standardnog Windows mrežnog protokola.

SAMBA je Linux-ov mrežni podsustav koji služi za spajanje Linux radnih stanica na Windows mrežu ili pak Windows radnih stanica na Linux server, odnosno spajanje na SMB/CIFS mrežni protokol. Pomoću SAMBE moguće je spajanje na druga račulala u mreži pod istim imenom radne grupe (WORKGROUP), te je omogućeno djeljenje direktorija i datoteka, kao i mrežnih printera. Na većini Linux distribucija SAMBA je inicijalno prisutna te nije potrebna dodatna instalacija.

Instalacija SAMBE na Ubuntu / Kubuntu / Geubuntu sustavima:

Za instalaciju je potrebno biti spojen na Internet. Otvoriti terminal i upisati:

 sudo apt-get install samba smbfs

Prilikom instalacije SAMBA će tražiti dodatno zauzimanje diskovnog prosotra, što treba omogućiti. Nakon instalacije potrebno je prilagoditi smb.conf datoteku u kojoj pišu podaci o radnoj grupi, načinu spajanja u mreži te direktoriji koje želite podjeliti na vašoj lokalnoj mreži.


Za uređenje postavki vaše lokalne mreže potrebno je urediti smb.conf. Uređenje se može napraviti na sljedeći način. U treminalu napišite:

 sudo pico /etc/samba/smb.conf


U nastavku će biti predočeni samo dijelovi smb.conf datoteke koje je potrebno preraditi da vaše računalo bude vidljivo drugim računalima unutar mreže.

Kod smb.conf datoteke vrijedi da su # i ; znak za komentar. Tipom teksta blod bit će označeni dijelovi smb.conf datoteke. Sav ostali tekst se može izbaciti. Radi jednostavnosti izbacit ćemo dijelove smb.conf koji ne definiraju ponašanje unutar lokalne mreže.

[global]

workgroup = WORKGROUP

WORKGROUP označava da je vaše računalo dio radne grupe imena WORKGROUP. Ukoliko želite svoju radnu grupu nazvati drugačije, dovoljno je novo ime upisati ovdje.


server string = %h

Ime koje upišete pod server string bit će prikazano prilikom pregleda računala unutar vaše radne grupe. %h u ovom slučaju označava da će ime biti ono koje je dodjeljeno računalu prilokom instalacije operativnog sustava. Moguće ga je zamjeniti bilo kojim drugim nazivom te je moguće dodati naziv iza %h.


log file = /var/log/samba/log.%m

Ovime smo označili da se sve radnje pišu u log datoteku kako bismo kasnije mogli vidjeti što se sve događalo.


max log size = 1000

Označava veličinu log datoteke u Kb.


security = share Pod security dijelom moguća su dva stanja: user i share. Ukoliko definiramo user, tada će računalu iz mreže moći pristupiti samo korisnici kojima to omogućimo (više u nastavku). Ako definiramo share, tada će djeljenim datotekama na računalu moći pristupiti svi unutar mreže.

Nakon završetka potrebno je resetirati SAMBU kako bi novounesene postavke bile prihvaćene. U treminalu:

 sudo /etc/init.d/samba restart

Na sličan način moguće je zaustaviti SAMBU:

sudo /etc/init.d/samba stop

Ponovno pokretanje obavlja se naredbom:

sudo /etc/init.d/samba start


Nakon što je računalo vidljivo na mreži, slijedeći korak je dodati dijeljenje mapa, dijeljenje pisača, dijeljenje skenera.