Nouveau

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

Nouveau je projekt koji cilja napraviti slobodne drivere za Nvidia grafičke kartice. Ovo se namjerava napraviti reverznim inženjeringom Nvidijinih vlasničkih drivera za Linux. Ovaj projekt je orginalno bio baziran na ogoljenom i isključivo 2D "nv" driveru, koji se od nedavno više uopće ne razvija. Ime projekta se odnosi na značenje riječi "nouveau"="novo" (na francuskom). Ime je sugerirano kada je originalnom autoru na IRC kanalu funkcija automatskog završavanja teksta sugerirala "nouveau" kada je upisao nv. Poput većine drugih drivera za X.Org, nouveau je implementiran kao modul pod MIT licencom. Originalno je koristio Direct Rendering Manager (DRI) Mesa3D za renderiranje 3D grafike, koji je direktno koristio GPU za akceleraciju 3D aplikacija, no od veljače 2008 je rad na DRI prekinut te je prebačen osve na Gallium3D. 3D funckije preko Mesa drivera su zadržane samo za stare čipove generacije NV10/11 (geforce2).

Popularnost

Nouveau driver koriste kao defaultni za Nvidia kartice Fedora, openSUSE, Debian i Ubuntu (vjerojatno i još neke). Uključen je u Ubuntu repozitorijod 9.04 i postao defaultni od 10.04. Ovi driveri ne uključuju 3D hardversku akceleraciju jer je ista još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

10 Prosinca 2009 nouveau je ušao u 2.6.33 verziju kernela pod sekcijom staging driveri. Zanimljivo, savjet kod te sekcije kaže da će me pas ugristi ako ih omogućim. Fedora 13 ima omogućenu instalaciju mesa-dri-drivers-experimental paketom, koji sadrži eksperimentalni 3d driver. Slično je sa u Ubuntu sa libgl1-mesa-dri-experimental paketom. Cannonical razmatra postaviti ovaj driver kao default u unity sučelju. Compiz preporučuje nouveau više od Nvidia drivera.

Izvori