Nije moguće pokrenuti LiveCD

Izvor: HrOpenWiki
(Preusmjereno s Ne može startati CD)
Skoči na: orijentacija, traži

Nakon što ste snimili ili na drugi način nabavili LiveCD verziju vaše omiljene distribucije Linuxa i pokušali je pokrenuti naišli ste na problem - iz nekog se razloga LiveCD distribucija ne pokreće.

Pogledajte ispod listu mogućih problema i način kako ih rješiti:

  1. optički čitač ne radi ispravno sa snimljenim medijem,
  2. optički čitač (CD/DVD) nije postavljen u BIOS-u računala kao bootabilni uređaj,
  3. optički čitač prepozna medij, ali medij nije bootabilan,
  4. počne učitavanje LiveCD-a, ali proces u jednom trenutku stane,
  5. učitavanje prođe, ali nema slike i/ili grafičkog sučelja.


Optički čitač ne radi ispravno sa snimljenim medijem

Isprobajte neki drugi optički medij (CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW itd.).


Optički čitač (CD/DVD) nije postavljen u BIOS-u računala kao bootabilni uređaj

Postavljanje optičkog čitača kao bootalbilni uređaj u BIOS-u

Neka računala će prije pokretanja operativnog sustava potražiti da li je u CD/DVD čitaču prisutan medij i da li se na njemu nalazi operativni sustav. Ukoliko ga nema, preći će na učitavanje operativnog sustava s hard diska. Ukoliko postoji, učitavaju operativni sustav s CD/DVD-a.

Prednosti su očite. Na ovaj način možete uvijek popraviti neispravan operativni sustav bilo putem backup CD/DVD-a ili pomoću Live CD/DVD-a. Nedostatak je par sekundi duže vrijeme bootanja. Zbog toga je na nekim računalima ta opcija isključena. Opciju uključujemo preko BIOS-a računala.

Za rješenje je potrebno ući u BIOS računala, tako da odmah po uključivaju PC-ja pritisnete tipku za ulazak u BIOS Setup. Na većini računala, par sekundi nakon paljenja možete u donjem ili gornjem djelu ekrana vidjeti kratke natuknice kako pristupiti postavkama BIOS-a. Uobičajeno je to Del ili F12 tipka. Ukoliko to ne piše, pogledajte upute u knjižici koju ste dobili sa računalom.

Kada se pojavi ekran sa BIOS opcijama potražite onu koja govori o Boot opcija (npr. Boot Device Select... ili sl.). Tamo treba podesiti da prvi uređaj koji se podiže (Boot-a) bude CD/DVD uređaj. Potražite tu opciju u izbornicima BIOS-a. Kada ste ovo učinili, potrebno je snimiti nove postavke u opcijama izlaska koje obično glase Save & Exit. Nakon toga računalo se resetira i nakon toga trebalo bi uredno startati vaš LiveCD.

Ako niti nakon ovoga ne učitava LiveCD vrlo je vjerojatno da ga niste ispravno zapržili.

Optički čitač prepozna medij, ali medij nije bootabilan

Pokušajte snimiti na drugi medij.


Počne učitavanje LiveCD-a, ali proces u jednom trenutku stane,

Najvjerojatnije medij nije ispravno snimljen. Provjerite medij, a provjerite i iso datoteku koju ste skinuli s interneta. Ponekad se može desiti da je medij ispravno snimljen, ali da je iso datoteka pogrešno skinuta s interneta.

Pogledajte na dno stranice za upute kako to uraditi.


Učitavanje prođe, ali nema slike i/ili grafičkog sučelja

Moguće da postoji problem s driverima za grafičku karticu vašeg računala.

Pogledajte upute na Wikiju kako to riješiti.


Moguće pogreške sa snimljenim medijem

Razlozi za ovakve probleme mogu biti sljedeći:

  • .iso datoteka od koje je napravljen CD i koja je skinuta s interneta je oštećena: provjeriti checksum ISO datoteke te ako ne odgovara originalu, pokušati ponovo skinuti ISO datoteku sa interneta
  • CD nije dobro zapržen: pokušajte ponovo zapržiti CD ali manjom brzinom. Moguće su i greške na mediju. Neke CD pržilice su osjetljive na određene medije (mnogi programi za prženje imaju mogućnost provjere podataka na mediju nakon prženja).
  • CD uređaj ne može pročitati dotični medij: Pokušajte snimiti CD na nekom drugom računalu ili na mediju drugog proizvođača.


Kako provjeriti da li je CD ispravno snimljen, ili iso ispravno skinut s interneta?

Provjera s Linux računala

Da bi provjerili da li vam je CD ispravno snimljen, ili da li je .iso slika ispravno skinuta s interneta koristite md5sum program.

On će provjeriti da li je sadržaj CD-a ili iso slike identičan onom na download stranici distribucije.

Evo kako to uraditi:

1. Najprije na internetskim stranicama distribucije koju želite provjeriti pronađite MD5SUM (nekad označeno i kao md5 hash) vrijednost za iso sliku te distribucije.

Vrijednost je niz brojeva i slova. Npr:55618ad5f180692f9dac20cbff352634 za Ubuntu Karmic Koala i386 verziju. Tu vrijednost negdje zabilježite.

2. Potom pomoću md5sum programa kreirajte md5 vrijednost skinute iso slike ili snimljenog CD-a.

Npr. za provjeru iso datoteke odite u mapu (folder) u kojem ste snimili datoteku i pokrenite:

md5sum ime-skinute-datoteke.iso

Naravno, zamijenite ime-skinute-datoteke u gornjem primjeru s pravim imenom datoteke koju ste skinuli.

Za provjeru snimljenog CD-a koristite slijedeću naredbu:

md5sum /dev/cdrom

Kada program generira md5sum hash, usporedite vrijednost sa službenom vrijednošću koju ste ranije zapisali. Ukoliko je vrijednost identična, vaša skinuta datoteka je ispravno skinuta s interneta, a snimljeni CD je ispravno snimljen.


Provjera s Windows računala

Na Windowsima md5sum možete provjeriti pomoću nekog od brojnih GUI alata koji su dostupni za skidanje preko interneta. Većina ih je besplatna. Evo neki od njih:

Postoje i brojni drugi programi za Windowse pa se poslužite internetskom tražilicom i odaberite program koji vam najviše odgovara.

Za one koji vole komandno sučelje, postoji i CLI verzija za Windowse. Zove se md5sums.