MySQL

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

MySQL je najpopularnija baza podataka otvorenog koda na svijetu.

Općenito

MySQL baza je najkorištenija baza otvorenog koda. Iako je jedna od jednostavnijih baza, vrlo je moćna. Verzija 5.x podržava storne procedure, funkcije, trigere i evente. Najviše se koristi kod web aplikacija, no može se koristiti i kod desktop aplikacija. U MySQL-u je za sada podržano desetak storage engina. U verziji 6.x razvija se engine Maria te se poboljšava Falcon te će ta dva engine-a biti jedni od najboljih. Budući da je Sun kupio MySQL, isti je već prilagođen za operacijski sustav Solaris te na njemu radi najbolje.

SQL sintaksa

SQL je proširen te uz osnovni SQL podržava i dodatne funkcije poput matematičkih, funkcija za obradu stringova, datuma i slično.

Licenca

Kad kupujete licencu ustvari kupujete podršku, a najjeftinija stoji 600 $ godišnje. Mysql je otvorenog koda no to ne znači da je i besplatna. Na primjer, ako se bavite izradom komercijalnih aplikacija i želite sa aplikacijom distribuirati i MySQL onda postoje dvije mogućnosti:

  1. da kupite licencu
  2. da svoju aplikaciju distribuirate kao open source

U oba slučaja možete naplatiti aplikaciju! Ukoliko ne želite otvoriti programski kod, onda ne smijete distribuirati ni MySQL, ali u aplikaciji možete ponuditi da se prilikom instalacije iste skine MySQL. U tom slučaju niste dužni otvoriti programski kod.


Konektori

Konektori su biblioteke ili moduli koji služe za povezivanje aplikacije i baze. Kod MySQL-a postoje konektori za slijedeće jezike: PHP, Java, Python, Perl, .NET, C++/Qt


Količina podataka

MySQL baza podataka može čuvati ogromne količine podataka koje se mjere u TiB.


Tko koristi MySQL?

MySQL koriste velike kompanije redom: siemens, nasa, wikipedia itd... No, MySQL koriste i mnoge desktop aplikacije, poput programa Amarok, koji ima mogućnost čuvanja biblioteke pjesama u MySQL bazi.