LGPL

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

LGPL je licenca čije je puno ime GNU Lesser General Public License (prije GNU Library General Public License). Softver izdan pod tom licencom spada u slobodan softver, ali pruža blaže uvjete nego GPL. Npr. ova licenca omogućuje softveru koji je pod njom izdan, (jednostavnije) povezivanje sa softverom koji je izdan pod drugim licencama. LGPL je uglavnom namijenjena za softverske biblioteke.

Ova je licenca osmišljena kao kompromis između izrazito popustljive BSD licence i GPL-a. LGPL je namjenjena za softverske biblioteke i jednako kao i GPL zabranjuje se korištenje koda u vlasničkom softveru. Ipak, ova licenca dozvoljava da se softverske bibilioteke licencirane pod njom koriste (statički povezuju) sa softverom zatvorenog koda. Također, softver koji koristi biblioteku pokrivenu LGPL licencom mora omogućavati zamjenu biblioteke najnovijom verzijom (kod softvera otvorenog koda nove verzije obično izlaze češće).

Ne samo da je LGPL kompatibilna s GPL licencom (softver pod GPL licencom može koristiti biblioteke pod LGPL licencom), već se softver pod LGPL-om može jednostavno relicencirati pod GPL.

Iako je ova licenca osmišljena za pokrivanje samo biblioteka (do 1999. se zvala Library General Public Licence), postoje i primjeri nezavisnog slobodnog softvera koji je koriste (najpoznatiji je OpenOffice.org).

Free software Foundation je ne preporuča za korištenje u svim bibliotekama, već smatraju da bi je trebalo koristiti samo ukoliko za područje koje biblioteka pokriva već postoji neka alternativa. Razlog za to je opet nastojanje da se zajednica slobodnog softvera što više proširi.

Reference i linkovi