K3b

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

K3b je uz Brasero jedan od najpoznatijih Linux programa za snimanje na optičke medije (CD/DVD/Blu-ray). Uglavnom prisutan na KDE grafičkim sučeljima, no uredno će raditi i u GNOMU ili Xfceu

Uvod

Kad se program pokrene, početni prozor izgleda ovako:

K3b-Slika1.jpg

Prozor se sastoji od dva dijela. Gornjeg, u kojemu se odabiru direktoriji ili datoteke koje se žele snimiti na medij i donjeg, u kojemu se odabire vrsta zapisa odnosno radnje nad optičkim diskom. Naravno, nisu prikazane sve radnje koje su moguće ovim programom. Popis svih radnji dobiva se klikom na "Više radnji..."

K3b-Slika3.jpg


Otvaranje projekata

Kao prvi korak u procesu snimanja podataka na medij potrebno je odrediti projekt. Projektom zapravo određujemo koju vrstu medija i podataka želimo snimiti. Tako imamo:

  • Novi podatkovni projekt: Snimanje podatkovnog diska
  • Novi projekt za audio CD: Snimanje Glazbenog CD-a koji se može slušati u CD-playerima
  • Kopiraj medij...: Kopiranje diskova na drugi medij
  • Više radnji: Ostale radnje koje nisu prikazane iznad.

K3b-Slika4.jpg

Kada se klikne na određeni projekt (ili ga se odabere iz proširenog izbornika Više radnji) otvara se nova kartica sa okvirom za unos sadržaja kojeg želimo snimiti na optički medij.

Klikom na Karticu Quickstart vraćamo se na početni okvir za odabir vrste projekta. Tako možemo odabrati i otvoriti i nekoliko različitih projekata istovremeno.

K3b-Slika5.jpg

Sadržaje projekata jednostavno možete spremiti radi kasnije obrade preko ikone diskete (Save) ili odlaskom u glavni izbornik Datoteka/Spremi

K3b-Slika6.jpg

Izrada Audio CD

Ako želimo izraditi Audio CD, onda kliknemo na Novi projekt za audio CD. U KArtici koja se otvorila jednostavno odvučemo naslove s gornjeg dijela K3b prozora (onog koji prikazuje podatke s lokalnog diska) u donjoj novootvorenoj kartici. Naravno, podaci koje snimamo na Audio CD moraju biti zvukovne datoteke (wav, mp3, ogg).

K3b-Slika21.jpg

Naslove koje ste dodali, možete preslušati sa odgovarajućim tipkama.

K3b-Slika22.jpg

Kada ste dodali sve naslove koje želite imati na CD-u, kliknete na Burn tipku koja vas dalje vodi pri odabiru parametara samog snimanja.

Izrada podatkovnog CD/DVD-a

Kopiranje CD/DVD diska

Snimanje .ISO slike CD/DVD diska