GpsMid

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

GpsMid je Java aplikacija koji omogućuje pregledavanje karata izvedenih iz OSM-a na mobitelima koji podržavaju Javu (J2ME).

Stavljanje OSM karte na mobitel

Cilj je preuzeti dio OpenStreetMapa od interesa (ili cijeli planet.osm!), spremiti ga u datoteku s nastavkom .osm te tu datoteku uvesti u GpsMid applet i na kraju taj applet instalirati na mobitel.

Prvo je potrebno skinuti datoteku Osm2GpsMid-*.jar sa stranica projekta i spremiti je u novu mapu gdje ćemo spremati i sve daljnje datoteke (osm i properties datoteku).

Za prevođenje potrebna je java koja se može instalirati iz repozitorija distribucije.

Priprema osm datoteke

Za izvoz određenog dijela OSM-a najbolje je instalirati neki od klijenta za uređivanje OSM-a, npr. Merkaartor ili JOSM, a moguć je izvoz i direktno s web adrese www.openstreetmap.org na linku "Izvoz". No radi limitacije API-a na veličinu izvozne karte (maksimalno 50000 elemenata, što nije dovoljno ni za kartu Zagreba), najbolje je preuzeti pripremljenu kartu cijele Hrvatske ovdje (croatia.osm.bz2 je najnovija osm datoteka dok je hrsibame.osm.bz2 najnovija osm datoteka za hrvatsku, sloveniju, bosnu i crnu goru).

Tada treba još definirati običnu tekstualnu datoteku mojalokacija.properties sadržaja:

bundle.name = zagreb
region.1.lat.min = 45.6851 
region.1.lat.max = 45.9032
region.1.lon.min = 15.8067
region.1.lon.max = 16.1596
# bez ruta (manja datoteka)
useRouting=false

U ovom slučaju ove koordinate u datoteci obuhvaćaju područje Zagreba, a datoteka se zove zagreb.properties.

Koordinate "lat.min", "lat.max", "lon.min" i "lon.max" su vrhovi pravokutnika područja kojeg želimo obuhvatiti, a možemo ih očitati s direktno karte (hint: openstreetmap.org > izvoz), dok je "bundle.name" ime područja. Ukoliko ne želimo mogućnost računanja rute (navigacija) možemo je isključiti da smanjimo konačnu datoteku.

Stvaranje jar paketa

Na kraju se u naredbenoj liniji, u mapi gdje smo pripremili sve datoteke, pokrene ova naredba:

java -Xmx1024M -jar Osm2GpsMid-0.6.jar croatia.osm.bz2 zagreb

gdje je "Osm2GpsMid-0.6.jar" naziv jar datoteke koje smo skinuli sa stranica projekta, "croatia.osm.bz2" osm datoteka koja predstavlja izvoz sa OSM-a i "zagreb" ime properties datoteke (bez nastavka .properties).

Nakon što se naredba izvrti generira se GpsMid.jar datoteka koja se može prebaciti i instalirati na mobitel.

Korištenje GpsMida

Aplikacija na mobitelu vrlo je jednostavna za upotrebu: tipke 2, 4, 6 i 8 služe za navigaciju gore, lijevo, desno, dolje, 1 i 3 za zoom in i zoom out. Postoji još mnoštvo drugih opcija i mogućnosti koje se mogu naći u dokumentaciji ili ručno istražiti.

Linkovi