GOS

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
Pogreška pri izradbi sličice: Spremanje smanjene slike ("thumbnail") na ponuđenu mjesto nije moguće.

gOS ili goodOS je GNU/Linux Live distribucija bazirana na Ubuntu Linuxu.

Glavna značajka gOS-a je lakoća korištenja, korištenje nezahtjevnog Enlightenment grafičkog sučelja, te povezanost s brojnim Googleovim servisima kao što su GMail, Google Talk, Google Maps, Google Docs, Google Reader, Youtube i brojni drugi, zbog čega mnogo ljudi misli da gOS zapravo znači Google OS, što nije istina.

gOS je kreirala firma iz Los Angelesa - Good OS LLC.

Zadnja verzija gOS-a je 3.1 zvana još i gOS Gadgets. gOS 3.1 dolazi s brojnim aplikacijama kao što su Open Office 2.4, Brasero, Rythmbox, Mozilla Thunderbird, Pidgin, XSane, Picassa, Mozilla Firefox i brojne druge.

Kao što sam rekao da gOS koristi brojne Googleove servise, tako mi je bilo i malo čudno što je zadani internetski preglednik Mozilla Firefox a ne Google Chrome, kojeg će te si morati ipak sami skinuti i instalirati na računalo.

Instalacija novih aplikacija

Instaliranje novih te brisanje aplikacija je sasvim jednostavno, koje možete obaviti preko Synaptic upravitelja datoteka, ili u početnom izborniku odaberete Dodaj/Ukloni programe. Synaptic upravitelj paketa koristi Ubuntu-ove repozitorije, te je dodavanje novih repozitorija potpuno isto kao i na Ubuntu-u.

Gos dodaj programe.png

Sistemski zahtjevi

gOS nije uopće zahtjevan operacijski sustav jer koristi Enlightenment grafičko sučelje. Minimalni zahtjevi su 300 mhz procesorske snage te 64 mb radne memorije, što ga čini idealnim za starija računala.