Kako instalirati Flash

Izvor: HrOpenWiki
(Preusmjereno s Flash)
Skoči na: orijentacija, traži

Flash je multimedijalna platforma, najčešće viđena na webu, koja omogućuje implementaciju raznih multimedijalnih sadržaja unutar web stranica, a ponekad su i cijele web stranice prikazane u istom. Najpoznatija stranica koja koristi Flash tehnologiju i to u svrhu prikaza video isječaka je YouTube, a rijetko možemo naići na stranice koje ne sadrže barem neku animiranu reklamu u Flashu.

Međutim, program za izvršavanje Flash sadržaja (Adobe Flash player) spada pod vlasnički softver i kao takav se ne može uključiti u većinu GNU/Linux distribucija. Srećom, Flash player je moguće naknadno instalirati i to bez pretjerane muke na bilo koju GNU/Linux distribuciju.

Za sada još ne postoji nativna verzija Flash playera za 64-bitne operacijske sustave, ali 64-bitne verzije GNU/Linuxa ga mogu pokretati s pomoćnim programom nspluginwrapperom bez ikakvih negativnih posljedica.

Postoje i otvorene implementacije Flash playera, kao npr. Gnash i Swfdec i obje se nalaze u većini osnovnih repozitorija, ali imaju poteškoća s prikazivanjem kompleksnijeg Flash sadržaja (novije verzije podržavaju YouTube, donekle).

Ovdje ćemo se baviti instalacijom Adobe Flash playera, jer je spomenute otvorene implementacije playera trivijalno instalirati pomoću Add/Remove software programa unutar pojedine distribucije).

Fedora

Sve radnje ćemo izvesti kroz konzolu/terminal.

Potrebno je prvo dodati Adobeov yum repozitorij:

su -c 'rpm -ivh http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-i386-1.0-1.noarch.rpm'
su -c 'rpm --import /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-adobe-linux'

pa instalirati Flash player:

su -c 'yum install flash-plugin alsa-plugins-pulseaudio libcurl'

64-bitna verzija

Od verzije 11, Flash dolazi službeno u 64-bitnoj verziji pa je dovoljno kliknuti ovdje i skinuti ili RPM datoteku ili YUM repozitorij (bolja varijanta) i instalirati ga yumom ili PackageKitom.

Ubuntu

Sve radnje ćemo izvesti kroz konzolu/terminal.

Za Ubuntu

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

Za Kubuntu

sudo apt-get install kubuntu-restricted-extras

Za Xubuntu

sudo apt-get install xubuntu-restricted-extras

Ovime se instaliraju i ostali zatvoreni dodaci (audio/video codeci, podrška za RAR kompresiju, Java...)

Izvori