Dokumentacija NTP

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

NTP - protokol za sinkronizaciju satova putem Interneta

Što je NTP?

Najpoznatiji i najkorišteniji protokol za sinkronizaciju vremena zove se NTP (kratica od: Network Time Protocol). Radi na principu server-klient: računalo ili uređaj klient se sinkronizira s serverom, a serveri se sinkroniziraju međusobno, no glavnu "riječ" vode serveri koji su direktno spojeni na atomske satove, GPS sateltite i slično. Bitno je da je svako računalo spojeno na više izvora (servera), da bi se uklonile moguće greške prilikom latencije uzrokovane gužvom na mreži, itd. NTP protokol većinu takvih grešaka ispravlja baš usporedbom različitih izvora. Osim toga, bitno je (barem za one kojima je važna točnost njihovog sata) da NTP serveri budu što je moguće geografski bliže (dolazit će do manje pogreške uzrokovane latencijom).

Konfiguracija NTP protokola na Linuxu

Jedini i osnovni preduvjet je dakako pristup Internetu ili nekom NTP serveru unutar lokalne mreže.

U slučaju Interneta je najlogičnije izabrati najbliže NTP servere. Naša akademska i istaživačka mreža (CARNet) nudi NTP servere za akademsku zajednicu i pučanstvno (a i ostale, jer nije potreban nikakav ključ prilikom sinkronizacije). Njihovi serveri su smješteni u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu:

os.ntp.carnet.hr Osijek
ri.ntp.carnet.hr Rijeka
st.ntp.carnet.hr Split
zg1.ntp.carnet.hr Zagreb
zg2.ntp.carnet.hr Zagreb

To je sasvim dovoljno izvora za točnu sinkronizaciju.

Fedora, RedHat i CentOS

NTP konfigracijski prozor u Fedori 10

U glavnom meniju pod Administration > Time & Date > Network Time Protocol tab > enable, izbrišemo pretpostavljene Fedorine/RedHatove servere i stavimo ove CARNetove. I Ok. U sljedećih par trenutaka kompjuter će pokazivati točno vrijeme, iako je potrebno par sinkronizacija da se eliminiraju neke sitne greške.

Ubuntu

Otvorite System --> Administration --> Time and Date. Kliknite na gumb Unlock i utipkajte vašu lozinku (na zahtjev). U prozoru koji se je otvorio (poput ovog na slici desno), iz izbornika Configuration odaberite Keep synchronized with Internet servers. Ukoliko to radite prvi puta, Ubuntu će vam ponuditi instalaciju podrške za sinkronizaciju sata sa Internet serverima. Kliknite yes da biste instalirali podršku, na zahtjev unesite svoju lozinku, te nakon što instalacija završi, zatvorite prozor. Nakon toga ponovno otvorite System --> Administration --> Time and Date, otključajte ga sa gumbom Unlock, te kliknite na gumb Select Servers. U novootvorenom prozoru (vidi sliku desno) iz popisa odaberite servere s kojima se želite sinkronizirati. Za dodavanje novih servera, u polje za unos teksta upišite adresu NTP servera i klinite na gumb Add. Za kraj, kliknite na gumb Close. Vaš ubuntu je postavljen za sinkronizaciju sa NTP serverima.

Druge distribucije

Za ostale ne znam iz prve ruke, ali je u svima identično direktno preko config datoteke: Editirajte (sa sudo, odnosno root ovlastima) /etc/ntp.conf, npr.

sudo gedit `locate -r ntp.conf$`

Nađite linije gdje piše server i umjesto postojećih dodajte CARNetove.

Poanta priče

Digitalni satovi i nisu baš tako točni jer ovise o razno-raznim električnim fluktuacijama i temperaturi, na starijim se računalima često i baterija na matičnoj potroši, ali na ostalim računalima imamo odstupanje od samo nekoliko sekundi, pa do nekoliko minuta - ništa strašno mislite? Međutim, postoji dosta stvari što ovisi o točnom satu na računalu i kod krajnjeg korisnika - npr. lokalni mail klijenti (mail ne dođe kad treba zbog razičitih vremena na mail serveru i klijentu).

Čak i ako nemate stalnu vezu na Internet, NTP protokol je dovoljno pametan da sa sam korigira sat (nauči kolko vaš sat brza, odnosno kasni!) - stvar se zove driftfile.

Mogući problemi

  • Ukoliko ažuriranje vremena ne radi, moguće je da sustav koristi ntpd (servis), treba otvoriti još i port 123 u vatrozidu (firewallu).

CLI alati

Poveznice i reference