Dokumentacija CUPS

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

CUPS je program koji služi za printanje sa računala i iz raznih programa, poput ovog sa kojeg upravo čitate ovaj tekst te razvija ga Apple. CUPS konvertira opis stranice koji je dala vaša apliakcija (npr. Stavi paragraf ovdje, nacrtaj liniju ondje, itd) nešto što vaš printer može razumijeti (jezik na kojem printer funkcionira) i onda ga, naravno, pošalje printeru da ispiše stranicu.

Budući da svaki proizvođač printera radi stvari drugačije, printanje može biti komplicirano. CUPS čini sve u njegovoj mogućnosti kako bi sakrio ovu problematiku od krajnjeg korisnika kako bi se moglo koncentrirati na samo printanje, a ne KAKO printati. Generaln ogovoreći, jedini trenutak kada trebate išta znati o svome printeru je kada ga koristite po prvi puta, a čak i tada CUPS učini sve što je moguće kako bi sam shvatio što je više moguće.

Kako radi

Prvi put kada printate, CUPS stvori vezu kako bi pratio trenutni status printera (stanje, količina papira, tonera,...) i stranice koje se printaju. Većinom ova veza pokazuje direktno na vaš printer spojen direktno na računalo preko USB ili paralelnog porta, ali može biti riječ i o printeru spojenom na LAN mrežu, Internet ili može biti riječ o više printera podijeljenih po sustavima. Bez obzira o tome kako su spojeni do vašeg računala, svim aplikacijama i vama će biti prikazani na isti način.

Svaki put kada se nešto printa, CUPS stvori "posao" koji sadrži vezu prema printeru na kojem se želi printati, ime dokumenta koji se printa i opis stranice. Nazivi su numerirani kao "queue-1, queue-2, ..." što vam omogućuje nadziranje stanja i zaustavljanje određenog "posla" ukolik ose primjeti greška. Kada CUPS dobije posao, odlučuje o najbolji set programa (filtera, drivera, portova i pozadinskih sustava) kako bi preve stranice u printabilni format te ih tek onda pošalje na ispis.

Kada se sve isprinta, CUPS makne posao iz reda i krena na idući potencijalni posao koji ste možda predali. Postoji mogućnost obavijesti o tome kada je sve gotovo ili ukoliko je došlo do pogreške.

Konfiguracija

Otvorite ovaj link: http://localhost:631/admin

Kliknite na "Add Printer" ili "Dodaj printer" ili "Dodaj pisač"; kada vas se zapita za šifru i ime, dajte podatke za `root' korisnika. Kada se printer doda, CUPS će vas pitati za defaultne postavke (veličina papira, itd). Napravite kakve promjene i modifikacije želite/trebate. Obavezno odaberite opciju 'Print test Page' da provjerite da je sve prošlo dobro.