Chakra

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
0003-alpha3-03.png

Chakra je besplatan, user-friendly i jako moćan liveCD baziran na KDEmodu i Arch Linuxu.

Povijest

Chakra je rođena na netu, u malom uglu Freenode-a, gdje su KDEmod Develpomenti odlučili napraviti zapanjujući live cd baziran na Arch-u. Ubrzo nakon toga počeli su se pisati planovi za razvoj Chakre. Chakra se trenutno nalazi u Alpha 4 verziji, pod imenom New age.

Arch i Chakra razlike

Razlika između arch-a i chakre je ta što je chakra live-cd, instalacija je grafička dok kod Arch-a nije slučaj, Također na Arch-u možete birati koje ćete grafičko okruženje odabrati dok ovdje imate KDEmod.

Arch i Chakra sličnosti

I Chakra i Arch imaju pacman-a, iste konfiguracijske datoteke tj. istu građu software-a, chakra koristi Arch repo-se i 100% je kompatibilna s njima, obje su roling relase i za obje trebate imati neko intermediate znanje ili puno volje.

Instalacija

Instalacija Chakre je prilično jednostavna, chakra ima jedan jako grafički dobro dotjeran installer(čak me je malo podsjećao na Suse)Na početku će vas Chakra upozoriti da je ovo alpha i da vam installer može pojesti hrčka. Installer će vas pitati za hostname, formatiranje partricije stvaranje usera instalaciju Bootloader-a i konfiguriranje.

To izgleda ovako:

Chakra05.png


<video type="vimeo" id="2436646&amp&ap=%2526fmt%3D22" desc="Ovaj video pokazuje instalaciju chakre" frame="false" position="left" width="400" height="400" allowfullscreen="true"/>Bugovi

Kao i svako alpha izdanje ima bugova i oni se prijavljuju na chakra project Bug report-u (trenutno offline) , iako mogu reći da Chakru možete koristiti bez straha kao i svaku drugu distru.

Poveznice