CentOS

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
Logo CentOS-a

Kratica CentOS dolazi od Community ENTerprise Operating System.

CentOS je distribucija čiji je cilj biti 100% binarno kompatibilna s komercijalnom distribucijom Red Hat Enterprise Linux. To postiže koristeći SRPM (source) pakete distribucije RHEL koji se kompajliraju uz uklanjanje Red Hatovih obilježlja (kao logo, originalni artwork, informacije o RH infrastrukturi i sl.). Tako je CentOS najbliži RHEL distribuciji, a potpuno je besplatan. Naravno, za razliku od RHEL, CentOS nema komercijalnu podršku Red Hata nego je pruža putem zajednice kroz wiki stranice, forume, mailing liste i sl.

CentOS svojim brojčanim oznakama verzije prati verzije RHEL-a (npr. CentOS 5.4 je baziran na RHEL 5.4). U prosjeku nova verzija izlazi svakih 2 godine, dok se brojevi iz decimalne točke mijenjaju svakih, u prosjeku, pola godine.

Glavno obilježje CentOS-a je velika stabilnost, sigurnost i provjerenost, dok s druge strane to povlači vrlo stare pakete i verzije softvera koje uključuje. Primarna je primjena CentOS-a na poslužiteljima koji zahtijevaju spomenute osobine, dok bi korisnici osobnih računala mogli propustiti puno prednosti koje im donose nove tehnologije i nove verzije softvera te bolju podršku za novi hardver.

Poveznice i reference