Btrfs

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

Btrfs, B-tree filesystem, čita se "butter F S", "Better F S" ili po naški b-t-r-f-s samo jako brzo. Btrfs je GPL licenciran, copy-on-write datotečni sustav za Linux. Copy on write znači da ako više resursa zatraži identični niz blokova, onda im se da isti pokazatelj na identični niz blokova, umjesto da se ti blokovi kopiraju u i svakome da privatna kopija. Ova se situacija održava sve do knetko ne treba modificirati te blokove, te se tek onda pravi privatna kopija.

Btrfs za sada nije u stabilnoj inačici i NIJE preporučeno korištenje za ikakve svrhe jer se riskira gubitak podataka. Ako ga stavite na root, doći će vam baba Jaga i popapat će vas. Namjena btrfs-a je adresirati nedostatak pool-ova, snapshota, shecksuma i još nekih tehnologija koje nedostaju Linuxovom datotečnom sustavu (ikojem), a koji su kritični zbog rastuće Linuxove prisutnosti u velikim sustavim koji se često nalaze u enterprise okolišu. Chris Mason, glavni autor datotečnog sustava, je kazao da je cilj "Dopustiti Linuxu skaliranje veličine diskovnog prostora koji će biti dostupan. Skaliranje nije samo stvar veličine prostora, već i mogućnosti administracije i kontrole sa jasnim sučeljem koje informira korisnike o tome što se koristi i čini ga pouzdanijim."

Oracle je započeo rad na CRFS (Coherent Remote File System), mrežni datotečni sustav i protokol koji najmerava iskoristiti btrfs arhitekturu za dobivanje dodatnih performansi koje nisu dostupne u prisutnim protokolima (poput NFS i CIFS), poput primjerice snapshota i udaljenih klijenata. btrfs 1.0 (sa završenim on-disk formatom) je originalno predviđen za kraj 2008, no za sada (ožujak 2011) nije gotov. Ono što se je dogodilo je prihvaćen u kernel od verzije 2.6.29-rc1 za svrhe testiranja. Neke distribucije su počele davati btrfs kao eksperimentalni datotečni sustav za root (openSUSE 11.3, SLES 11 SP1, Ubuntu 10.10, Red Hat Enterprise Linux 6, MeeGo, i Debian).

Glavni razvijatelj ext3 i ext4 datotečnih sustava, Theodore Ts'o, izjavio je da je ext4 prijelazna faza prema btrfs-u koji je fs budućnosti, koji ima "brojne iste dizajnerske ideje kao i reiser3/4".Kada je btrfs postao dostupan u kernelu, pojavilo se više različitih mišljenja o stabilnosti. Edward Shishkin, jedan od razvijatelja reiser4 fs-a, izjavio je kako je btrfs-ov dizajn kompletno potrgan, budući da bi neke greške mogle prouzročiti velika područja slobodnog prostora nedostupne. Dovršeni btrfs bi trebao ponuditi značajke usporedive sa ZFS-om. Oracleova akvizicija ZFS-a kao dijelom Sun Microsystema nije promijenila plone oko razvoja btrfs-a.


Značajke

Btrfs je za sada implementriao:

 1. Online povećanje i smanjivanje veličine particije.
 2. Online dodavanje i oduzimanje uređaja
 3. Online defragmentacija
 4. Online balansiranje (micanje objekata za balansiranje opterećenja među diskovima)
 5. Transparentna kompresija (zlib i lzo)
 6. Podvolumeni (odvojene montirajuće root particije)
 7. Snapshotovi
 8. Kloniranje datoteka
 9. Zrcaljenje objekata u stilu RAID-1, RAID-0 striping (dijeljenje iste datoteke na više diskova kako bi se povećala propusnost)
 10. Checksum nad podatcima i meta-podatcima (CRC-32C)
 11. Konverzija iz ext3/4 u btrfs (reverzibilna)
 12. Korisnički definirane tranzakcije
 13. Odbacivanje blokova (poboljšava SSD performanse koje su smanjenje zamorom )

Planirane funkcije:

 1. Parity baziran striping poput RAID5 i RAID6)
 2. Online i offline provjera datotečnog sustava
 3. Deduplikacija podataka