Razlika između inačica stranice Wine

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
m
 
Redak 1: Redak 1:
 
[[Slika:Wine-WoW.jpeg|thumb|WoW pokrenut iz Winea]]
 
[[Slika:Wine-WoW.jpeg|thumb|WoW pokrenut iz Winea]]
'''Wine''' je skup programa (zvan još i ''compatibility layer'') koji omogućuje pokretanje Windows aplikacija na drugim operacijskim sustavima (npr. na [[Linux]]u). U pravilu to znači instalaciju i pokretanje Windows programa baš kao što bi se to činilo i nativno pod Windowsima. Međutim, zbog prirode nastanka (reverzibilno inženjerstvo) nije garantiran rad svih Windows aplikacija pod Wineom. Dobro je prije pokušaja pokretanja nekog programa pod Wineom konzultirati ogromnu [http://appdb.winehq.org/ Wineovu bazu] podržanih aplikacija.
+
'''Wine''' je skup programa (zvan još i ''compatibility layer'') koji omogućuje pokretanje Windows aplikacija na drugim operacijskim sustavima (npr. na [[Linux]]u). U pravilu to znači instalaciju i pokretanje Windows programa baš kao što bi se to činilo i nativno pod Windowsima. Međutim, zbog prirode nastanka (reverzibilno inženjerstvo), nije garantiran rad svih Windows aplikacija pod Wineom. Dobro je prije pokušaja pokretanja nekog programa pod Wineom konzultirati ogromnu [http://appdb.winehq.org/ Wineovu bazu] podržanih aplikacija.
  
 
Wine je [[slobodan softver]] te je dostupan u gotovo svim Linux i BSD distribucijama, te na [[Solaris]]u i Mac OS X-u.
 
Wine je [[slobodan softver]] te je dostupan u gotovo svim Linux i BSD distribucijama, te na [[Solaris]]u i Mac OS X-u.
Redak 48: Redak 48:
 
  env WINEPREFIX=~/.win-b wine program-b.exe
 
  env WINEPREFIX=~/.win-b wine program-b.exe
  
Programi wine-a i wine-b će imati svaki svoj prefix što znaći da svaki od njih ima svoj C: drive.
+
Programi wine-a i wine-b će imati svaki svoj prefix što znači da svaki od njih ima svoj C: drive.
  
Za stvaranje prefixa bez poretanja programa koristi se naredba
+
Za stvaranje prefixa bez pokretanja programa koristi se naredba
 
   
 
   
 
  env WINEPREFIX=~/.customprefix wineboot -u
 
  env WINEPREFIX=~/.customprefix wineboot -u
  
Sama konfiguracija se radi preko GUI alata winecfg.Zan njegovo pokretanje u terminal se upiše
+
Sama konfiguracija se radi preko GUI alata winecfg. Za njegovo pokretanje u terminal se upiše
 
   
 
   
 
  winecfg
 
  winecfg
Redak 62: Redak 62:
 
  WINEPREFIX=~/.neki_prefix winecfg
 
  WINEPREFIX=~/.neki_prefix winecfg
  
Wine također posjeduje implementaciju za Controo panel
+
Wine također posjeduje implementaciju za Control panel
 
   
 
   
 
   wine control
 
   wine control
Redak 68: Redak 68:
 
===Korištenje WINEARCH  variable====
 
===Korištenje WINEARCH  variable====
  
Ako imate 64 bitni distribuciju i koristite Wine, sigurno ste primjetili da pokretanje wincfg-a stvara 64 bitnu okolinu. No to se može izmjeniti koristeći WINEARCH  variablu.Preimenujte svoj ~/.wine direktorij te pokrenite
+
Ako imate 64 bitnu distribuciju i koristite Wine, sigurno ste primjetili da pokretanje wincfg-a stvara 64 bitnu okolinu. No to se može izmjeniti koristeći WINEARCH  variablu.Preimenujte svoj ~/.wine direktorij te pokrenite
 
   
 
   
 
  WINEARCH=win32 winecfg  
 
  WINEARCH=win32 winecfg  
Redak 94: Redak 94:
 
===Zvuk===
 
===Zvuk===
  
Vrlo česta pritužba korisnika je da pod winom neradi zvuk. Samo je jedan razlog i zašto neradi. Nepodešen ili loše podešen wine.
+
Vrlo česta pritužba korisnika je da pod winom ne radi zvuk. Samo je jedan razlog zašto ne radi. Nepodešen ili loše podešen wine.
Prilikom pokretanja wincfg aplikacije treba obratiti pažnju i na Sound tab. Vrlo važnio je da wine koristi samo jedan uređaj i preporuča se koristiti alsu. OSS korisnici trebaju skinuti i instalirati OSS pakete jer kernel driver nije dovoljan i zvuk neće raditi.PulseAudio korisnici trebaju se pobrinuti da imaju paket wine-pulse ( kod Arch Linuxa on se nalazi na AUR-u ) te također unutra Sound taba u winecfg-u namjestiti da wine koristi samo PulseAudio.No najbolji rezultati će ipak biti sa Alsom.
+
Prilikom pokretanja wincfg aplikacije treba obratiti pažnju i na Sound tab. Vrlo važno je da wine koristi samo jedan uređaj i preporuča se koristiti alsu. OSS korisnici trebaju skinuti i instalirati OSS pakete jer kernel driver nije dovoljan i zvuk neće raditi.PulseAudio korisnici trebaju se pobrinuti da imaju paket wine-pulse ( kod Arch Linuxa on se nalazi na AUR-u ) te također unutar Sound taba u winecfg-u namjestiti da wine koristi samo PulseAudio.No najbolji rezultati će ipak biti sa Alsom.
  
 
==Savjeti i trikovi==
 
==Savjeti i trikovi==
  
Neke stvarčice će vam pomći oko instalacije i pokretanja Windows programa.No u većini slučajeva treba ih koristiti kao zadnje sredstvo ukoliko nema drugog izlaza
+
Neke stvarčice će vam pomoći oko instalacije i pokretanja Windows programa.No u većini slučajeva treba ih koristiti kao zadnje sredstvo ukoliko nema drugog izlaza
  
 
===OpenGL mod===
 
===OpenGL mod===
Redak 107: Redak 107:
 
   wine /path/to/3d_game.exe -opengl
 
   wine /path/to/3d_game.exe -opengl
  
No prije korištenje svakako provjerite dokumentaciju na Winovoj bazi podataka.
+
No prije korištenja svakako provjerite dokumentaciju na Winovoj bazi podataka.
  
 
===Winetricks===
 
===Winetricks===
  
 
Winetricks je skripta koja korisniku omogučava da na brz i jednostavan naćin instalira sve potrebno za pokretanje neke igre ili programa.
 
Winetricks je skripta koja korisniku omogučava da na brz i jednostavan naćin instalira sve potrebno za pokretanje neke igre ili programa.
Neki od djelova koje Winetricks omogučava instalirati su DirectX 9.x, msxml i mnogi drugi.Za detaljne informacije posjetiti [http://wiki.winehq.org/winetricks Winetricks] stranicu
+
Neki od djelova koje Winetricks omogućava instalirati su DirectX 9.x, msxml i mnogi drugi.Za detaljne informacije posjetiti [http://wiki.winehq.org/winetricks Winetricks] stranicu
  
 
===Winetools===
 
===Winetools===
  
Winetools je skripta koja nije nužna za rad samog wina no omogučava da bez potešloča instalirate djelove wina koji bi mogli olakšati instalaciju i korištenje drugih programa kako InternetExplorer
+
Winetools je skripta koja nije nužna za rad samog wina no omogućava da bez poteškoća instalirate dijelove wina koji bi mogli olakšati instalaciju i korištenje drugih programa kao npr. InternetExplorer
  
 
===wineconsole===
 
===wineconsole===
  
Ponekad je potrebno .exe pokrenuti preko konzole, na primjer widescreen mod za neku staru PC igru a normalno pokretanje preko wina će samo poremetiti stvar a korisniku će se učiniti kao da se ništa ne događa.CMD preko wina možete otvoriti na sljedeći način
+
Ponekad je potrebno .exe pokrenuti preko konzole, na primjer widescreen mod za neku staru PC igru. Normalno pokretanje preko wina će samo poremetiti stvar, a korisniku će se učiniti kao da se ništa ne događa.CMD preko wina možete otvoriti na sljedeći način
  
 
   wineconsole cmd
 
   wineconsole cmd
Redak 126: Redak 126:
 
=== Wine baza podataka===
 
=== Wine baza podataka===
  
Jedna od stvari koja znatno olakša instalaciju,konfiguraciju i na kraju krajeva korištenje nekog programa je [http://appdb.winehq.org/ Winova baza podataka].
+
Jedna od stvari koja znatno olakša instalaciju,konfiguraciju i, na kraju krajeva, korištenje nekog programa je [http://appdb.winehq.org/ Winova baza podataka].
  
  

Trenutačna izmjena od 00:37, 18. rujna 2011.

WoW pokrenut iz Winea

Wine je skup programa (zvan još i compatibility layer) koji omogućuje pokretanje Windows aplikacija na drugim operacijskim sustavima (npr. na Linuxu). U pravilu to znači instalaciju i pokretanje Windows programa baš kao što bi se to činilo i nativno pod Windowsima. Međutim, zbog prirode nastanka (reverzibilno inženjerstvo), nije garantiran rad svih Windows aplikacija pod Wineom. Dobro je prije pokušaja pokretanja nekog programa pod Wineom konzultirati ogromnu Wineovu bazu podržanih aplikacija.

Wine je slobodan softver te je dostupan u gotovo svim Linux i BSD distribucijama, te na Solarisu i Mac OS X-u.

Mnoge aplikacije koje služe pokretanju Windows softvera na ne-Windows operacijskim sustavima rabe upravo Wine kao svoju glavnu komponentu. Neke od njih su CrossOver, Cedega, Bordeaux i sl.

Informacije

  • Za bilo koji softver koji zahtjeva 3D grafiku, potreban je ispravan rad 3D akceleracije u operacijskom sustavu unutar kojeg se Wine pokreće za što su često potrebni vlasnički upravljački programi (driveri) za grafičku karticu. Više o tome pročitajte ovdje.
  • Wine pri prvom pokretanju stvara strukturu direktorija unutar mape ".wine" koja se nalazi unutar korisničkog "home" direktorija, npr.
/home/user/.wine/drive_c/
(Pažnja: direktorij ili datoteka koja sadrži točku ispred imena je skrivena od pogleda i ulazak u nju je moguć samo izravnim upisivanjem imena ili omogućavanjem prikaza skrivenih datoteka unutar upravitelja datoteka). Mapa drive_c sadrži isti raspored direktorija kao i "C:" na Windowsima (odnosno onog "slovo" - particije na koju su Windowsi inače instalirani), pa se tako unutar mape drive_c nalazi "Program Files" itd.
  • winecfg je program koji omogućuje podešavanje Winea i simulirane Windows okoline (npr. moguće je odabrati koju inačicu Windowsa je potrebno simulirati).
  • Wine još ne pruža 64-bitnu okolinu, ali je 64-bita inačica Winea trenutno u razvoju.
  • Wineov tim usko surađuje s projektom ReactOS koji radi na slobodnoj interpretaciji cijelog operacijskog sustava Windows (s NT jezgrom).


Instalacija

Arch Linux

pacman -S wine
pacman -S wine-gecko

Debian GNU/Linux i njegovi derivati

apt-get install wine

Gentoo

emerge -w wine

Slackware

potrebno povući iz Slackbuilds servisa

Arhitekturalne razlike

U 32 bitnim distribucijama Wine je 32 bita kao što je i predvidivo dok je u 64 bitnim distribucijama Wine oboje, i 32 bitan i 64 bitan točnije ima podršku i za 32 bitne i 64 bitne programe.

Konfiguracija

Nativno po instalaciji Wine sprema konfiguracijske datoteke pod ~/.wine. ~/.wine se naziva Wineprefix ili Wine bottle.Stvara se sa pokretanjem Wine vezanog programa, winecfg te se ažurira automatski svaki puta kod pokretanja Windows programa.Poželjno je za svaki Windows program raditi zaseban wineprefix.Sa WINEPREFIX environment variablom se može promjeniti direktorij kojeg Wine vidi kao wineprefix.

env WINEPREFIX=~/.win-a wine program-a.exe
env WINEPREFIX=~/.win-b wine program-b.exe

Programi wine-a i wine-b će imati svaki svoj prefix što znači da svaki od njih ima svoj C: drive.

Za stvaranje prefixa bez pokretanja programa koristi se naredba

env WINEPREFIX=~/.customprefix wineboot -u

Sama konfiguracija se radi preko GUI alata winecfg. Za njegovo pokretanje u terminal se upiše

winecfg

ili

WINEPREFIX=~/.neki_prefix winecfg

Wine također posjeduje implementaciju za Control panel

 wine control

Korištenje WINEARCH variable=

Ako imate 64 bitnu distribuciju i koristite Wine, sigurno ste primjetili da pokretanje wincfg-a stvara 64 bitnu okolinu. No to se može izmjeniti koristeći WINEARCH variablu.Preimenujte svoj ~/.wine direktorij te pokrenite

WINEARCH=win32 winecfg 

Naravno, ova naredba se može kombinirati i sa wineprefixom pa imate odjeljene win64 i win32

$ WINEARCH=win32 WINEPREFIX=~/win32 winecfg 
$ WINEPREFIX=~/win64 winecfg

Grafika

Nvidia

Treba povući pakete

lib32-nvidia-utils

ATI

lib32-ati-dri

Intel

lib32-intel-dri

Zvuk

Vrlo česta pritužba korisnika je da pod winom ne radi zvuk. Samo je jedan razlog zašto ne radi. Nepodešen ili loše podešen wine. Prilikom pokretanja wincfg aplikacije treba obratiti pažnju i na Sound tab. Vrlo važno je da wine koristi samo jedan uređaj i preporuča se koristiti alsu. OSS korisnici trebaju skinuti i instalirati OSS pakete jer kernel driver nije dovoljan i zvuk neće raditi.PulseAudio korisnici trebaju se pobrinuti da imaju paket wine-pulse ( kod Arch Linuxa on se nalazi na AUR-u ) te također unutar Sound taba u winecfg-u namjestiti da wine koristi samo PulseAudio.No najbolji rezultati će ipak biti sa Alsom.

Savjeti i trikovi

Neke stvarčice će vam pomoći oko instalacije i pokretanja Windows programa.No u većini slučajeva treba ih koristiti kao zadnje sredstvo ukoliko nema drugog izlaza

OpenGL mod

Mnogi programi, posebice igre imaju tzv. OpenGL modove koji daju znatno bolje rezultate nego nativni DirectX.Unatoč što je OpenGL mod specifičan za svaku aplikaciju, mnoge igre dopuštaju njegovo uključenje preko -opengl parametara.

 wine /path/to/3d_game.exe -opengl

No prije korištenja svakako provjerite dokumentaciju na Winovoj bazi podataka.

Winetricks

Winetricks je skripta koja korisniku omogučava da na brz i jednostavan naćin instalira sve potrebno za pokretanje neke igre ili programa. Neki od djelova koje Winetricks omogućava instalirati su DirectX 9.x, msxml i mnogi drugi.Za detaljne informacije posjetiti Winetricks stranicu

Winetools

Winetools je skripta koja nije nužna za rad samog wina no omogućava da bez poteškoća instalirate dijelove wina koji bi mogli olakšati instalaciju i korištenje drugih programa kao npr. InternetExplorer

wineconsole

Ponekad je potrebno .exe pokrenuti preko konzole, na primjer widescreen mod za neku staru PC igru. Normalno pokretanje preko wina će samo poremetiti stvar, a korisniku će se učiniti kao da se ništa ne događa.CMD preko wina možete otvoriti na sljedeći način

 wineconsole cmd

Wine baza podataka

Jedna od stvari koja znatno olakša instalaciju,konfiguraciju i, na kraju krajeva, korištenje nekog programa je Winova baza podataka.


Reference i linkovi