Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Podešavanje jezičnih postavki iz komandne ljuske

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 15:35, 18. veljače 2013. koju je unio/unijela Rpremuz (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Podešavanjem jezičnih postavki u grafičkom alatu Language Support, opisano u poglavlju Jezične postavke (lokalizacija), mijenjaju se početne vrijednosti nekih okolinskih varijabli kao što je opisano u nastavku:

  • Promjenom popisa jezika na kartici Language mijenja se vrijednost okolinskih varijabli LANGUAGE i LANG.
  • Promjenom lokaliteta na kartici Regional Formats mijenja se vrijednost skupu okolinskih varijabli LC_* od kojih se svaka odnosi na jednu kategoriju lokaliteta (vidi Jezične postavke (lokalizacija)).

Ako se ove promjene odnose samo na tekućeg korisnika, vrijednosti varijabli bit će pohranjene u datoteku ~/.pam_environment, a ako su promjene zadane i za cijeli sustav (gumbom Apply System-Wide), vrijednosti varijabli bit će pohranjene u datoteke /etc/environment i /etc/default/locale.

Navedene okolinske varijable sadrže sljedeće vrijednosti:

  • LANGUAGE – Sadrži niz oznaka za jezike, odvojenih dvotočkom (:), koje grafička radna okolina i aplikativni programi mogu koristiti za prikaz poruka. Redoslijed jezika ima značenje kao što je objašnjeno u poglavlju Jezične postavke (lokalizacija).
Vrijednost ove varijable može se vidjeti putem sljedeće naredbe u komandnoj ljuski:
$ echo $LANGUAGE
hr:en_US:en
Prikazana vrijednost znači da će sustav prikazivati poruke za hrvatski jezik (oznaka hr), a ako one ne postoje, onda za američki engleski (oznaka en_US), a u krajnjem slučaju općenito za engleski jezik (oznaka en).
Vrijednost ove varijable može se vidjeti putem sljedeće naredbe u komandnoj ljusci:
$ echo $LANG
hr_HR.UTF-8
Prikazana vrijednost znači da se koristi lokalitet za hrvatski jezik i Hrvatsku uz standard UTF-8 za zapis teksta u običnim tekstualnim datotekama.
Sljedeća naredba pokazuje koji su lokaliteti trenutačno dostupni na sustavu te se mogu pridružiti varijabli LANG:
$ locale -a
Lokaliteti se dodaju odnosno uklanjaju na na kartici Language gumbom Install / Remove Languages, a iz komandne linije putem sljedeće naredbe:
$ sudo locale-gen de_DE.UTF-8
Generating locales...
de_DE.UTF-8... done
Generation complete.
čime je dodan lokalitet de_DE.UTF-8 (za njemački jezik).
  • LC_CTYPE, LC_NUMERIC, LC_TIME, LC_COLLATE, LC_MONETARY, LC_MESSAGES, LC_PAPER, LC_NAME, LC_ADDRESS, LC_TELEPHONE, LC_MEASUREMENT, LC_IDENTIFICATION, LC_ALL – Ovim varijablama definiraju se pojedine kategorije lokaliteta čiji točan opis se može naći npr. u članku EnvironmentVariables. Svaka od tih varijabli može sadržavati oznaku nekog od lokaliteta dostupnih na sustavu. Npr. ako varijabla LC_PAPER sadrži vrijednost hr_HR.UTF-8, to znači da dotična kategorija lokaliteta (koja definira standardnu veličinu papira za ispis) odgovara onome što je definirano za lokalitet hr_HR.UTF-8.
Vrijednost ovih varijabli (u pokrenutoj komandnoj ljuski) može se vidjeti putem sljedeće naredbe:
$ locale
LANG=en_US.utf8
LANGUAGE=en_US:en
LC_CTYPE="en_US.utf8"
LC_NUMERIC="en_US.utf8"
LC_TIME="en_US.utf8"
LC_COLLATE="en_US.utf8"
LC_MONETARY="en_US.utf8"
LC_MESSAGES="en_US.utf8"
LC_PAPER="en_US.utf8"
LC_NAME="en_US.utf8"
LC_ADDRESS="en_US.utf8"
LC_TELEPHONE="en_US.utf8"
LC_MEASUREMENT="en_US.utf8"
LC_IDENTIFICATION="en_US.utf8"
LC_ALL=
Prikazani rezultat govori da se sve kategorije lokaliteta uzimaju iz definicije lokaliteta en_US.UTF-8.

Svaki program koji podržava lokalizaciju prilikom pokretanja uzet će u obzir vrijednosti okolinskih varijabli kojima su određene jezične postavke i prilagoditi se njima. Pri tome neki programi uzimaju u obzir samo varijablu LANG ili LANGUAGE a neki i varijable LC_* za pojedine kategorije lokaliteta.

U nastavku su dani primjeri kako se pri pozivanju nekog programa iz komandne ljuske može zadati i vrijednost okolinske varijable koja će utjecati na njegov rad.

  • Ako se kategorija LC_TIME postavi za hrvatski jezik i zatim u istoj komandnoj ljusci pokrene program date, koji prikazuje tekući datum i vrijeme, dobit će se ispis na hrvatskom:
$ export LC_TIME="hr_HR.UTF-8"
$ date
Uto Kol 14 17:05:08 CEST 2012
  • Sljedeći primjer pokazuje kako se može pokrenuti kalkulator tako da koristi decimalni zarez za decimalne brojeve, što je standardno u hrvatskom lokalitetu (umjesto decimalne točke koja je standardna u engleskom lokalitetu):
$ LC_NUMERIC="hr_HR.utf8" gcalctool &
  • Sljedeći primjer pokazuje kako se može pokrenuti LibreOffice s hrvatskim korisničkim sučeljem:
$ LANG="hr_HR.utf8" libreoffice &

Ako se želi da vrijednost neke od ovih varijabli bude trajno zapamćena za određenog korisnika, potrebno ju je zadati u datoteci ~/.pam_environment čime se ona automatski postavlja nakon prijave korisnika na sustav. Ako se pak želi zadati početna vrijednost neke od tih varijabli za cijeli sustav, onda ju treba pohraniti u datotekama /etc/environment i /etc/default/locale.

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >