Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Nadogradnja sustava na novu inačicu

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 15:00, 27. srpnja 2016. koju je unio/unijela Rpremuz (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Nova inačica Ubuntua izlazi otprilike svakih 6 mjeseci te se zatim sljedećih 18 mjeseci objavljuju nadogradnje za tu inačicu nakon čega ona prestaje biti podržana od strane tvrtke Canonical. No, svake dvije godine izlazi posebna inačica s produljenom podrškom (Long Term Support release, LTS) za koju se nadogradnje objavljuju tijekom sljedeće 3 godine (Ubuntu Desktop 12.04 predstavlja takvu inačicu).

Kako bi se osiguralo da je sustav uvijek podržan u pogledu nadogradnji instaliranog softvera, sustav treba nadograđivati na novu inačicu. Općenite upute za nadogradnju Ubuntua kažu da je nadogradnja sustava moguća samo između dviju uzastopnih inačica Ubuntua (npr. s 11.04 na 11.10) ili između uzastopnih inačica s produljenom podrškom (npr. 10.04 LTS na 12.04 LTS).

Budući da postoji mogućnost da nakon nadogradnje na novu inačicu sustav ne radi u potpunosti ispravno, preporuča se prije tog postupka napraviti sigurnosnu kopiju (eng. backup) važnih podataka. Korisnički podatci i postavke nalaze se u direktoriju /home a konfiguracijski parametri za instalirani softver u direktoriju /etc.

Sljedeće procedure za nadogradnju napisane su prema službenim uputama o prijelazu na novu inačicu Ubuntua (ta stranica vodi do stranice s bilješkama uz pojedinu inačicu, tzv. Release Notes, gdje su prikazane osnovne nove značajke dotične inačice, a naprednijim korisnicima može koristiti i popis najčešćih problema koji se mogu pojaviti prilikom nadogradnje na dotičnu inačicu kao i upute o tome kako ih izbjeći ili riješiti).

Ako je raspoloživa nova inačica Ubuntua, Update Manager pokazat će pri vrhu svog prozora poruku "New Ubuntu release 'X.Y' is available".

Nadogradnja putem Interneta

Ovaj način nadogradnje pogodan je ako imamo brzu internetsku vezu budući da se kod nadogradnje s Interneta dohvaća količina podataka koja približno odgovara količini podataka na instalacijskom CD-u.

U Update Manageru potrebno je kliknuti na Upgrade. Prikazuje se bilješka o novoj inačici (eng. Release Notes) koju treba potvrditi s Upgrade. Nakon toga se s internetskih repozitorija dohvaćaju datoteke potrebne za nadogradnju. Prvo se dohvaća i pokreće mali instalacijski program koji upravlja ostatkom postupka. On ispisuje popis izmjena u softverskim paketima koje će se dogoditi prijelazom na novu inačicu te traži prihvaćanje tog postupka pitanjem "Do you want to start the upgrade?" Da bi se nastavilo s postupkom nadogradnje, treba kliknuti na Start Upgrade, a za prekidanje postupka na Cancel. Ako se otvori donji dio prozora naslovljenog s Terminal, može se pratiti tijek postupka nadogradnje.

Program će vjerojatno postaviti neka dodatna pitanja u vezi s nadogradnjom nekih softverskih paketa. Obično se radi o pitanjima u vezi s konfiguracijom paketa: treba li zadržati postojeću konfiguraciju ili prihvatiti novu konfiguraciju koju nudi nadogradnja. Napredniji korisnici vjerojatno će razumjeti razliku u konfiguraciji i moći odlučiti o tom pitanju, a u suprotnom preporuča se prihvatiti ponuđenu akciju.

Zadnji korak nadogradnje je ponuda da se izbrišu stare inačice softverskih paketa koje više nisu potrebne, što je dobro prihvatiti. Na kraju je obično potreban restart Ubuntua.

Nadogradnja s CD-a

Ako nemamo brzu internetsku vezu ili želimo izbjeći dohvaćanje podataka putem Interneta, nadogradnju je moguće pokrenuti s CD-a (odnosno s nekog lokalnog ili mrežnog diska na kojeg su spremljeni podatci s tog CD-a). Pri tome se koristi tzv. alternativni instalacijski CD za Ubuntu Desktop (vidi Alternate downloads).

Nakon umetanja tog CD-a u računalo trebao bi se pojaviti prozor koji nudi mogućnost nadogradnje sustava na novu inačicu gdje treba izabrati Run upgrade. Ako se taj prozor ne pojavi automatski, nadogradnja se može pokrenuti ručno putem sljedeće naredbe:

$ gksudo sh /cdrom/cdromupgrade &

Datoteku sa slikom instalacijskog CD-a moguće je koristiti i bez snimanja na CD tako da se ona montira u datotečni sustav na sljedeći način:

$ sudo mount -o loop putanja_do_datoteke.iso /media/cdrom0

Nakon toga za pokretanje nadogradnje koristila bi se sljedeća naredba:

$ gksudo sh /media/cdrom0/cdromupgrade &

Daljnji postupak isti je kao kod nadogradnje putem Interneta osim što se na početku može pojaviti pitanje o tome želimo li da se prilikom nadogradnje na novu inačicu Ubuntua dodaju i najnovije inačice softverskih paketa (novije nego što ih sadrži instalacijski CD) dohvaćanjem s Interneta: "Include latest updates from the Internet?". Tu je bolje odgovoriti negativno, a nakon uspješne nadogradnje na novu inačicu Ubuntua ručno pokrenuti nadogradnju na nove inačice softverskih paketa.

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >