Razlika između inačica stranice Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Korisnikova prijava na Ubuntu

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
(wikilinkovi za navigaciju)
Nema razlike inačica

Inačica od 11:51, 4. listopada 2012.

Nakon pokretanja Ubuntua korisnik mora napraviti prijavu (eng. log in) na sustav da bi mogao raditi na njemu. Tijekom instaliranja napravljen je korisnički račun koji jedini može poslužiti za prvu prijavu. Taj korisnički račun ima pravo administrirati sustav što uključuje dodavanje drugih korisničkih računa (vidi Upravljanje korisničkim računima).

U prozoru za prijavu (koji koristi softver Unity Greeter) potrebno je kliknuti na jedno od ponuđenih imena korisnika te zatim unijeti pripadnu lozinku (eng. password). Nakon uspješne prijave započinje nova korisnikova sjednica (eng. session) u grafičkom radnom okruženju. Na zaslonu se vidi radna površina s dodatnim grafičkim elementima ovisno o vrsti grafičkog korisničkog sučelja (vidi Grafičko korisničko sučelje).

Ubuntu (kao i ostali sustavi slični Unixu) je višekorisnički sustav što znači da na njemu može biti prijavljeno i raditi više korisnika istovremeno. Na grafičkoj konzoli računala u jednom trenutku može raditi samo jedan korisnik, no korisnici se mogu prijaviti i raditi i na daljinu s nekog drugog računala (putem neke mrežne veze).

Ako se iz sigurnosnih razloga želi u prozoru za prijavu na Ubuntu isključiti prikaz popisa korisnika, to se može postići tako da se u konfiguracijsku datoteku /etc/lightdm/lightdm.conf dodaju sljedeće postavke u odjeljak [SeatDefaults]:

greeter-hide-users=true
greeter-show-manual-login=true

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >