Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Instaliranje i podešavanje pisača

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 14:32, 18. veljače 2013. koju je unio/unijela Rpremuz (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Za ispis na pisače Ubuntu koristi softver Common UNIX Printing System (CUPS). To je vrsta poslužitelja za pisače (eng. print server) koji ima ulogu posrednika između aplikacija koje šalju dokumente na ispis i pisača koji obavljaju ispis.

Za instaliranje i podešavanje pisača može se pozvati sljedeći grafički upravljački program: System Settings → Printing

Time se otvara njegov glavni prozor Printing - localhost koji prikazuje popis pisača definiranih na poslužitelju CUPS te sadrži izbornike s naredbama za definiranje pisača i podešavanje postavki pisača, što je opisano u nastavku. Upravljački program se normalno spaja na CUPS na dotičnom računalu (localhost), no putem mreže može se spojiti i na CUPS na nekom drugom računalu – adresu udaljenog računala treba zadati putem izbornika: Server → Connect... → CUPS server

Upravljanje CUPS-om može se postići i putem njegovog web-sučelja – u web-pregledniku treba otvoriti adresu http://host:631 gdje je host mrežno ime računala o kojem se radi, a 631 je broj TCP-porta kojeg CUPS normalno koristi. Npr. za lokalno računalo treba zadati http://localhost:631/.

Na Internetu postoji baza podataka o pisačima podržanim na Linuxu. Za mnoge postojeće pisače u njoj se može naći datoteka koja opisuje svojstva pojedinog pisača, tzv. PostScript Printer Description (PPD), koja se koristi kod definiranja pisača u CUPS-u.

Vidi još:

  1. Instaliranje i podešavanje lokalno spojenog pisača
  2. Instaliranje i podešavanje mrežnog pisača

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >