Vodič kroz Ubuntu Desktop 12.04 - Grafičko korisničko sučelje

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži

Ubuntu Desktop sadrži grafičko radno okruženje GNOME Desktop Environment (koje se temelji na sustavu X Window) što znači da korisnik može upravljati aplikacijama kroz grafičko korisničko sučelje (eng. graphical user interface, GUI) s elementima kao što su radna površina, ikone, prozori i izbornici kojima korisnik upravlja putem pokazivačkog uređaja (npr. miša) i tipkovnice (to je model grafičkog korisničkog sučelja koje podsjeća na radni stol te je uobičajen na suvremenim osobnim računalima).

Ubuntu Desktop 12.04 standardno ima instalirano grafičko korisničko sučelje Unity. Radi se o naprednijem sučelju koje zahtijeva da računalo ima grafički adapter nešto većih mogućnosti, a ako to nije ispunjeno, Ubuntu će automatski uključiti korištenje sučelja Unity 2D koje izgleda slično kao Unity ali ne koristi neke vizualne efekte.

Na Ubuntu Desktopu do inačice 10.10. standardno je bilo instalirano "klasično" grafičko sučelje GNOME Panel koje se može dodati i na Ubuntu 12.04, a također se mogu dodati i neka druga grafička sučelja, npr. GNOME Shell, LXDE i XFCE te potom koristiti umjesto sučelja Unity. Izbor jednog od instaliranih sučelja korisnik obavlja na prozoru za prijavu – potrebno je kliknuti na ikonu desno od imena korisnika nakon čega se prikaže izbornik za izbor grafičkog korisničkog sučelja. Napravljeni izbor bit će zapamćen za buduće prijave dotičnog korisnika.

Za osnove korištenja i podešavanja sučelja Unity vidi Pokretanje programâ i pristup podatcima i Podešavanje grafičkog korisničkog sučelja.

Idi na: Sadržaj | < Prethodno poglavlje | Sljedeće poglavlje >