Ubuntu

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 15:47, 6. prosinca 2008. koju je unio/unijela Grof (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži
O Ubuntu distribuciji

Popularna distribucija proizašla iz Debiana. Namjenjena širokoj i početničkoj publici sa mnoštvom predinstaliranih aplikacija i servisa. Dolazi u nekoliko derivata.

Osnivač Ubuntu linuxa je južnoafrički multimilijunaš i drugi svemirski turist, Mark Suttleworth. Dotični je prodao svoju dotadašnju kompaniju te osnovao novu: Canonical Ltd. Smisao kompanije je financiranje izrade, marketinga i distribucije Ubuntu linuxa. Osim toga, Mark je osnovao i poseban fond za održavanje Ubuntu linuxa. Fond miruje, a novci iz njega koristili bi se samo ako bi svaki drugi izvor financiranja Ubuntu linuxa presušio.

Mark je bio jedan od suradnika na Debian projektu. I njega je, poput mnogih, zasmetao dugačak proces izrade nove verzije Debiana, te je odlučio napraviti novu distribuciju baziranu na uglavnom “testing” sekciji, sa stalnim ritmom izlaženja od pola godine (uz povremena kašnjenja, naravno).

Prva verzija izašla je na jesen 2004. Inače, Mark daje brojeve verzija prema godini i mjesecu izlaženja. Osim toga, svaka verzija dobije ime po nekoj životinji sa obaveznim umiljatim pridjevom ispred. Postoje varijante Ubuntu linuxa koje također radi tvrtka Canonical, a koje se zove Kubuntu i Xubuntu. Razlika između njih je u desktopu koji koriste. Kubuntu ima KDE, Ubuntu GNOME, a Xubutu Xfce desktop.

Ubuntu je afrička riječ koja bi se okvirno mogla prevesti kao “humanost prema drugima”. Ubuntu ne samo da je besplatna distribucija, nego kompanija Canonical na svoj trošak šalje poštom CDove sa Ubuntu linuxom. Što će reći, samo se treba predbilježiti i za neko vrijeme (mjesec ili dva, ipak je riječ o cijelom svijetu) poštom stiže CD sa Ubuntu.