Razlika između inačica stranice UNIX

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
m (Nova stranica: '''UNIX''' je operacijski sustav nastao početkom 70-ih u Bell Labsu. Naziv je skraćenica od '''U'''niplexed '''I'''nformation and '''C'''omputing '''S'''ystem (gdje je CS zamijenjen...)
 
(proširenje članka)
Redak 1: Redak 1:
'''UNIX''' je operacijski sustav nastao početkom 70-ih u Bell Labsu. Naziv je skraćenica od '''U'''niplexed '''I'''nformation and '''C'''omputing '''S'''ystem (gdje je CS zamijenjeno s X).
+
'''UNIX''' je višezadaćni i višekorisnički operacijski sustav nastao početkom 1970-ih u Bell Labsu. Naziv je skraćenica od '''U'''niplexed '''I'''nformation and '''C'''omputing '''S'''ystem (gdje je CS zamijenjeno s X). Početna inačica UNIX-a napisana je u asembleru no uskoro je prerađena u programskom jeziku C što je omogućilo da se UNIX prenosi na drugačiji hardver.
  
Iako se originalni UNIX više ne koristi, postoje mnoge inačice UNIX-a (''unixoidi''), od kojih su mu neke više, a neke manje dosljedne. Neke od njih su AIX, HP/UX, Mac OS X, SCO, [[Solaris]], [[BSD]] i [[GNU/Linux]].
+
Tijekom vremena različite tvrtke, sveučilišta i neprofitne organizacije razvile su svoje izvednice UNIX-a. Od 2007. godine vlasnik registriranog znaka UNIX je konzorcij The Open Group. Naziv UNIX može dobiti samo sustav koji zadovoljava skup standarda koji se naziva Single UNIX Specification. Danas također postoje i sustavi koji su nastali po uzoru na UNIX i vrlo su mu slični po načinu rada a kolokvijano se nazivaju ''unixoidi'', npr. AIX, HP/UX, Mac OS X, SCO, [[Solaris]], [[BSD]] i [[GNU/Linux]].

Inačica od 16:16, 4. listopada 2012.

UNIX je višezadaćni i višekorisnički operacijski sustav nastao početkom 1970-ih u Bell Labsu. Naziv je skraćenica od Uniplexed Information and Computing System (gdje je CS zamijenjeno s X). Početna inačica UNIX-a napisana je u asembleru no uskoro je prerađena u programskom jeziku C što je omogućilo da se UNIX prenosi na drugačiji hardver.

Tijekom vremena različite tvrtke, sveučilišta i neprofitne organizacije razvile su svoje izvednice UNIX-a. Od 2007. godine vlasnik registriranog znaka UNIX je konzorcij The Open Group. Naziv UNIX može dobiti samo sustav koji zadovoljava skup standarda koji se naziva Single UNIX Specification. Danas također postoje i sustavi koji su nastali po uzoru na UNIX i vrlo su mu slični po načinu rada a kolokvijano se nazivaju unixoidi, npr. AIX, HP/UX, Mac OS X, SCO, Solaris, BSD i GNU/Linux.