Razlika između inačica stranice Sistemski alati

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
m
Redak 13: Redak 13:
 
==Argumenti ''kernela'' koje je dobro znati==
 
==Argumenti ''kernela'' koje je dobro znati==
  
Ponekad se dogodi da uopće ne možemo ući u GNU/Linux, pa tako ne možemo ni dijagnosticirati i popraviti problem. Najčešće tada posežemo za LiveCD-om ili sličnim rješenjima. No dobro je znati da je dodavanjem ili micanjem nekog argumenta iz kernel linije kroz GRUB moguće pristupiti sustavu ili barem naredbenoj liniji. U Windowsima se takav pristup popularno zvao ''safe-mod''.
+
Ponekad se dogodi da uopće ne možemo ući u GNU/Linux, pa tako ne možemo ni dijagnosticirati ni popraviti problem. Najčešće tada posežemo za LiveCD-om ili sličnim rješenjima. No dobro je znati da je dodavanjem ili micanjem nekog argumenta iz kernel linije kroz GRUB moguće pristupiti sustavu ili barem naredbenoj liniji. U Windowsima se takav pristup popularno zvao ''safe-mod''.
 
Ukoliko ne možemo doći ni do samog GRUB-a, onda nam definitivno treba LiveCD/USB.
 
Ukoliko ne možemo doći ni do samog GRUB-a, onda nam definitivno treba LiveCD/USB.
  

Inačica od 13:04, 9. svibnja 2010.

Sistemski alati

Ova stranica predviđena je za raznu dokumentaciju, trikove i sl. a sve vezano uz sam sustav.

Takvi alati nemaju samostalni smisao, već služe za upravljanje sustavom.


Argumenti kernela koje je dobro znati

Ponekad se dogodi da uopće ne možemo ući u GNU/Linux, pa tako ne možemo ni dijagnosticirati ni popraviti problem. Najčešće tada posežemo za LiveCD-om ili sličnim rješenjima. No dobro je znati da je dodavanjem ili micanjem nekog argumenta iz kernel linije kroz GRUB moguće pristupiti sustavu ili barem naredbenoj liniji. U Windowsima se takav pristup popularno zvao safe-mod. Ukoliko ne možemo doći ni do samog GRUB-a, onda nam definitivno treba LiveCD/USB.

  • single - omogućuje bootanje sustava u tzv. init 1 mod, što znači bootanje bez ikakvih dodatnih daemona, programa, podsustava ili X-a; što je vrlo dobro ako novoinstalirani upravljački programi za grafičku karticu sruše X prilikom startanja te je nemoguće doći do konzole; napomena: takvim bootom odmah dobivamo root ovlasti bez ikakvog dodatnog logiranja (zato je bitna lozinka na samom GRUB-u).

Reference