Razlika između inačica stranice Projekt:Informatički rječnik

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
m (Ostale napomene)
m (Poveznice i reference)
Redak 28: Redak 28:
 
* [http://www.sajam-knjiga.com/ProductDetails.aspx?Product=55494 Kiš, Miroslav. Informatički rječnik. Naklada Ljevak. Zagreb, 2000.]
 
* [http://www.sajam-knjiga.com/ProductDetails.aspx?Product=55494 Kiš, Miroslav. Informatički rječnik. Naklada Ljevak. Zagreb, 2000.]
 
* [http://www.hnk.ffzg.hr/jthj/ Hrvatski nacionalni korpus - Jezične tehnologije za hrvatski jezik]
 
* [http://www.hnk.ffzg.hr/jthj/ Hrvatski nacionalni korpus - Jezične tehnologije za hrvatski jezik]
* [http://megabajt.org/pretrazivanje/ Megabajt - online informatički rječnik]
+
* [http://hrana.ffzg.hr Portal Hrvatskog RAčunalnog NAzivlja]

Inačica od 21:45, 1. srpnja 2009.

Ovaj je informatički rječnik nastao kao potpora projektu prevođenja grafičkog sučelja KDE4 jer trenutno ne postoji englesko-hrvatski informatički rječnik koji bi služio kao referenca za informatičke termine, a da je dostupan svima preko Weba.

U tiskanom izdanju postoji dvojezični englesko-hrvatski Informatički rječnik čiji je autor Miroslav Kiš. To nije loš rječnik, ali je nepraktičan te pomalo zastario za ovakvo volontersko prevođenje modernog slobodnog softvera. U ovom slučaju, to su sljedeći nedostaci:

  • nije dostupan na Webu pa je tako nedostupan većini volontera,
  • izdan je 2000. i kao takav ne sadrži mnoge nove termine koji su se pojavili u informatičkom svijetu razvojem tehnologija i Interneta,
  • za neke engleske pojmove su u međuvremenu nađeni bolji i spretniji hrvatski prijevodi (ili tada još nisu uvršteni u rječnik).

Unatoč tim nedostacima, ovaj rječnik će se koristiti kao vodeća referenca pri pronalasku što boljeg hrvatskog prijevoda engleskih informatičkih termina u ovom projektu.

Pretraživanje i indeks

Pretraživanje rječnika je moguće kroz standardnu tražilicu ovih wiki stranica (potrebno je obilježiti imenski prostor Rječnik) ili putem indeksa unesenih riječi.

Dodavanje novih prijevoda

U adresu Wiki-ja potrebno je unijeti novi pojam na engleskom s prefiksom Rječnik:, npr.

http://wiki.open.hr/index.php/Rječnik:Default

Ako pojam već ne postoji, Wiki će ponuditi otvarnje nove stranice u koju je potrebno upisati prijevode (s time da preporučeni prijevod ide prvi i otisnut je podebljanim slovima). Nakon prijevoda bi bilo dobro objasniti pojam i napisati u kojem kontekstu se susrećemo s njime. Na kraju ide tehnički detalj (automatske reference) {{EN|pojam}}, npr.

{{EN|Default}}

Kontrola i definicija kvalitete

Za sada još nije definirano.

Ostale informacije

Poveznice i reference