Pomoć:Pravila i preporuke

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 00:32, 26. studenoga 2008. koju je unio/unijela Grof (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

U ovom tekstu dajem prijedlog o unificiranom pisanju ovih wiki stranica. Iz jednostavnog razloga kako bi se korisnik istih što lakše u njima snalazio i već prema određenom polju na stranici znao kakvu informaciju može tamo očekivati. Iz tih razloga dajem prijedlog da se stranice i malo ofarbaju, kako bi se dobio i malo življi "štih".

Pa krećemo:

Uvodna poglavlja

Uvod

Sve stranice na kojim su korisne inofrmacije, trebale bi početi sa nekim uvodnim - općenitim tekstom kao sažetkom o tome o čemu ta stranica detaljno govori u samom tijelu teksta. Na taj način postižemo preglednost na stranici, te posjetitelj iste vrlo lako može odmah vidjeti da li stranica na kojoj se nalazi sadrži točno ono što mu treba.

Dakle, sav uvod ide u ove smeđkaste okvire, da se lagano istakne od ostalog dijela teskta.

Tijelo teksta

Sav "bitan" i opširan dio teksta koji konkretno govori o onome iz uvodnika ide u normalnu, bijelu pozadinu bez ikakvog naglaska. Tu se pišu npr. svi koraci u rješvanju nekog problema, detaljno se opisuje problem itd. Sve zavisi o prirodi teksta.

Ako tekst govori o nekim rješenjima unutar npr. operativnog sistema. Konkretno, ako je potrebno izvesti neke korake u kodu ili na CLI-u (Command Line Interpreter), tj. na konzoli ili terminalu OS-a, onda se te komande pišu obavezno u ovakvom formatu:

U ovakvim okvirima se pišu komandne linije koje se izvršavaju u konzoli
TUX.png

Ako želite u tekst stavljati slike, bilo bi dobro da se iste smještaju uz desni rub teksta, kako ne bi ometale čitača u koncentraciji na tekst. Slike mogu biti različite, mogu se smještati u u okvire itd... Sve samo da se zadrži koncepcija stranice.

U tekstovima se mogu koristiti i bullet i numerirane liste kao u ovom primjeru:

Bullet:

  • Prva stavka
  • Druga stavka
  • treća...

A moguće su i liste:

  1. stavka liste
  2. stavka liste
  3. stavka liste
  4. ....

Tekst može sadržavati kratke informativne dialoge. Predlažem postavljati uvijek sa desne strane, kao što je u ovim prijedlozima. Slijedi tekst sa opisima ovih dialoga i njihovim izgledom:


Error.png
Opasnost!

Opasnosti sadrže opaske na opasne radnje.

Opasnost!

Sadrže sav tekst koji upozorava na izuzetno opasnu radnju tipa particioniranje diskova, brisanje podataka i sve ostalo što može trajno štetiti djelove operativnog sustava ili podatke.Warning.png
Upozorenje

Upozorenja sadrže opaske na radnje na koje treba posvetiti posebnu pozornost.

Upozorenje

U dialoge upozorenja treba pisati tekstove koji se odnose na stvari koje iziskuju dodatnu pažnju čitača Wikija. Npr. ako stranica govori o kompajliranju nekog drivera, u ovakav okvir trebalo bi smjestiti tekst koji govori o tome da korisnik prije toga provjeri da li je instalirao sve potrebno kako bi kompajliranje prošlo kako treba.

Tu mogu ići i tekstovi o nekim požeeljnjim radnjama itd...Info.png
Informacija

Informacije služe za skretanje pažnje na neke dodatne stvari vezane uz tekst.

Informacija

Tekstovi u informativnim dialozima mogu skretati pozornost čitača na dodatne, zgodne ali ne tako bitne stvari u temi o kojoj govori tekst, točnije na pisanje opaski. Tipa, ako tekst govori o OpenOffice-u, u takav dialog može se staviti opaska da postoje i drugi slobodni programi za pisanje teksta....Dakle, sav "glavni" tekst piše se na ovakvoj bijeloj podlozi sa eventualnim umecima slika ili dialog boxova čiji su primjeri dati u gornjem dijelu teksta.

Osim ovog, glavnog teksta postoje još neka specifična područja na stranici koja bi trebalo dodatno označiti.


Linkovi prema drugim stranicama koje se granaju iz ove

Linkovi na daljnje stranice

Ako treba postaviti linkove na stranice koje se granaju iz trenutne, poželjno je takve linkove postaviti u jedan ovakav box, kako bi se čitaču dalo do znanja da od tuda vode linkovi za još preciznije informacije o nekoj temi.


Linkovi na rješenja istog problema, ali po distribucijama

Linkovi rješenja problema po distribucijama

Iz ovakvog dialog boxa-a vode linkovi na rješenja pojedinih problema vezano za distribucije. Nemaju sve distribucije GNU/Linux-a isti redosljed i iste komande pri rješavanju istih problema. Kako bi se korisnicima distribucija olakšalo rješavanje, svaka distribucija na ovaj način ima svoje rješenje.


Linkovi na reference, e-mailove i ostalo

Linkovi na reference, e-mailove i ostalo

Na kraju teksta koji govori o nečemu poželjno je postaviti linkove na originalne tekstove od kuda je neka stvar pokupljena ili na linkove koji detaljnije opisuju neku stvar ali nisu na našem jeziku, pa npr na e-mailove pisaca tekstova (ako oni to žele) i ostalo....

Eto, to bi bio moj prijedlog kako bi neka stranica trebala izgledati i koje bi elemente mogla sadržavati.

bitno je da se držimo boja ovih boxova, jer se tako stvara "navika" u pregledavanju wikija koja olakšava buduće snalaženje korisnicima.

Slobodan čuti i Vaša mišljenja koja možete pisati ili pod "razgovor" tab-u ove wiki stranice ili na LZS-u.

Pozdrav, --Grof 15:05, 23. studenog 2008. (UTC)