NetBSD

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
O nastanku NetBSD-a

Baziran na 386BSDu i 4.4BSDu, NetBSD, nastaje nakon nesuglasica u razvojnom timu 386BSDa, kada se jedan dio razvojnog tima odvaja kako bi započeo rad na novom BSD sustavu. Glavni razlog nesuglasica bio je cilj i načinu dolaska do istoga, gdje se društvo koje je osnovalo NetBSD projekt nikako nije slagalo s postojećim developerima unutar 386BSD projekta. Jedan od začetnika NetBSD projekta je i Theo De Raadt koji će se kasnije, zbog novonastalih nesuglasica, odvojiti od NetBSD projekta i krenuti s razvijom OpenBSDa. Prvi release novog sustava objavljen je travnju 1993. godine, a prvi višeplatformski release godinu i pol kasnije.

Trenutna verzija ovog BSD sustava jest 5.0

Logo-netbsd.png

Glavni cilj NetBSD projekta jest napraviti vrlo portabilan, stabilan i siguran sustav. Nakon 15ak godina razvoja NetBSD je postao jedan od najportabilnijih sustava uopće. Trenutno NetBSD je portan na više od 50 platformi i 17 arhitektura. Te brojke ga svrstavaju na vrh svih sustava po broju podržanih platformi. NetBSD je otišao toliko daleko da su implementirali sustav na kuhinjski toster, gdje isti preuzima sve funkcije koje inače obavlja tosterov native software.

Toster baziran na NetBSD sustavu

Zbog velike portabilnosti jedno od glavnih ciljanih tržišta NetBSD-a su embedded sustavi. Embedded sustavi nisu ništa drugo nego sustavi strogo specificirane namjene, kao npr. router, mobitel, ECU i sl. Jedan od većih razloga raširenosti NetBSD-a kao embedded sustava jest odličan framework za cross-compiling. On omogućava da se cijeli NetBSD sustav kompajlira za različitu arhitekturu od one računala na kojem se komapjlira. Tako ste u mogućnosti iskoristiti hardwareske mogućnosti "host" sustava kako biste kompajlirali sustav za neki embedded uređaj.

Različitosti NetBSDa od OpenBSDa ili FreeBSDa pridonosi i forkani package management sustav nazvan pkgsrc. Taj sustav nastao je 1997. godine kao fork FreeBSD-evog ports sustava i do danas se održao kao primarni package management sustav. Pkgsrc je skraćenica od Package Soruce, odnosno izvora paketa. Još jedan sustav koji koristi pkgsrc kao svoj package management sustav jest i DragonFlyBSD sustav. Pkgsrc, kao i ostatak NetBSD sustava, je vrlo portabilan, te trenutno ima podršku i za velik broj BSD derivata, AIX, Solaris, Mac OS X, Linux i sl.

Kao i OpenBSD, NetBSD nije baš lagan sustav za početnike, iako može vrlo dobro koristiti korisnicima s slabijim računalima i smanjenim diskovnim prostorom. Njegova portabilnost Vam garantira da ćete ga sigurno moći instlairati na neku zastarjelu platformu koja negdje skuplja prašinu. Ukoliko ste prije koristili neki od BSD derivata, ne bi Vam trebao biti veliki problem se prilagoditi na neke male razlike, te novi package management sustav.

Dobre strane Loše strane
  • Vrlo portabilan
  • Čist i pregledan kod
  • Najveći broj podržanih platformi
  • Vrlo mali diskovni zahtjevi
  • Popularnost na embedded tržištu
  • Lošije zastupljen od FreeBSDa
  • Loš desktop sustav
  • pkgsrc sadrži puno manji broj aplikacija od FreeBSD ports stabla
  • Potrebno određeno privikavanje prilikom prelaska s drugog BSD derivata


Važne poveznice

http://wiki.open.hr/index.php/Razgovor:BSD_distribucije


Za autore

Pogledajte dokumentaciju o prilagodbi sučelja i Vodič za suradnike za pomoć pri uporabi i podešavanju, te ova pravila i preporuke