Mandriva

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 00:19, 13. prosinca 2008. koju je unio/unijela Oliver M. (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži
O Mandriva distribuciji

Popularna distribucija temeljena na Red Hat-u. Namjenjena je širokoj, naročito početničkoj publici, onima koji dolaze iz MS Windows okruženja, ali i radu u poslovnom okruženju s mnoštvom dostupnih aplikacija i servisa. Glavni aduti su joj jednostavnost i lakoća upotrebe.

Mandriva.png

Kreator Mandrake/Mandriva Linuxa je Gaël Duval. Prvu verziju predstavio je 1998. godine. Tada se zvala Mandrake Linux. Iste godine sa suradnicima osnovao je tvrtku Mandrakesoft, koja je do 2005. godine stajala iza razvoja distibucije. Te godine došlo je do spajanja tvrtki Mandrakesoft i Conectiva, a ime tvrtke (a time i distribucije) promjenjeno je u Mandriva.

Osim za obične korisnike, Mandriva nudi rješenja za korporativni sektor, vlade i obrazovne institucije. Korisničku bazu procjenjuje do nekoliko miliona korisnika. Tvrtka razvija, održava i distribuira dvije besplatne distribucije, Mandrivu One i Mandrivu Free, kao dio svojih obaveza prema slobodnom i otvorenom softveru. Doprinosi razvoju velikih projekata otvorenog koda kao što su KDE i GNOME, a sav softver koji razvija i distribuira izdaje pod GPL licencom.

Postoji nekoliko varijanti Mandriva Linuxa iza kojih također stoji istoimena tvrtka. Komercijalna, kompletna Mandriva Powerpack, besplatna Mandriva One, 100% GPL slobodna Mandriva Free i Mandriva Flash, USB stik s instaliranim sustavom. Predefinirano radno okruženje je KDE. U njezinim repozitorijima programska baza broji oko 20 000 paketa. Time može stati uz bok drugim velikim distribucijama kao što su Debian, Ubuntu i Fedora. Neke distribucije su bazirane na Mandriva Linuxu, PCLinuxOS i MCNLive.

Manje je poznato da je 2003. godine predstavljen Mandrake Move, prvi na USB tehnologiji temeljen desktop. Ukratko, radi se o Mandrake Move LiveCD-u koji u kombinaciji s USB memorijom obavlja sve poslove na desktop računalu bez instalacije na tvrdi disk, a da se pritom LiveCD može izvaditi i koristiti CD/DVD-ROM pogon za druge poslove. Sve promjene se snimaju na USB memoriju. Mandriva Falsh je danas nasljednik Mandrake/Mandriva Move tehnologije.

Na listi popularnosti, prema servisu DistroWatch, Mandriva Linux nalazi se kontinuirano na nekom od prvih 10 mjesta. Distribucija je naročito popularna u Francuskoj (odakle su autori i sjedište tvrtke) i u Južnoj Americi, gdje tvrtka ima svoje podružnice, posebno u Argentini i Brazilu.


Važne poveznice


Za autore

Pogledajte dokumentaciju o prilagodbi sučelja i Vodič za suradnike za pomoć pri uporabi i podešavanju, te ova pravila i preporuke