Linux hrvatska

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 17:25, 12. kolovoza 2012. koju je unio/unijela Iweb (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

U Republici Hrvatskoj djeluje nekoliko Udruga koje se bave otvorenim softwareom ili su uže vezanena operacijski sustav GNU/Linux, pa čak i na pojedine distribucije.

Osim udruga, prisutne su i mnogobrojne stranice, portali i blogovi posvećeni operacijskim sustavima baziranim na Linuxu.

Ovdje se mogu naći savjeti, članci, vodiči i sl. o promidžbi Linuxa.

Udruge

Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet - HrOpen
Oopenhr-logo.png

Kako bi uspješno odgovorili na izazov otvorenih sustava korisnici se uobičajeno okupljaju u neovisne udruge. Tako je krajem 1992. godine osnovana Hrvatska udruga korisnika otvorenih sustava (Croatian Open Systems Users' Group), skraćeno HrOpen. Danas se udruga zove Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet.

HrOpen je samofinancirajući, neprofitabilni forum osnovan po uzoru na slične europske nacionalne forume. Od 1993. do 1998. godine HrOpen je bio punopravni član europske federacije korisnika otvorenih sustava EurOpen (The European Forum for Open Systems) sa svim pravima i obvezama.

HrOpen znači:

 • neovisnost, neutralnost,
 • kritičnost - kao neovisni forum HrOpen ima svoje mišljenje i obznanjuje ga drugima,
 • otvorenost prema svima - organizacija i podupiranje kontakata sirom svijeta,
 • korak prema modernom poslovanju,

HrOpen nudi sljedeće usluge (područja djelovanja):

 • informira - HrOpen sakuplja i prosljeđuje informacije iz područja tehnologije i proizvoda otvorenih sustava,
 • istražuje i prati trendove najnovijih dostignuća u informacijskim tehnologijama,
 • povezuje, omogućavajući kontakte drugim članovima koji imaju slične interese ili su do sada riješili vas problem,
 • sjedište je informacija za nove tehnologije, posrednik između članova, razvojnih timova i proizvođača
 • podržava - predstavlja zajedničke interese članstva i postavlja se kao predlagač mogućih rješenja,
 • omogućuje razmjenu informacija - obveza proizvođača informacija je da omoguće pristup do njih, obveza primatelja informacija da se njima okoriste,
 • mrežne informacijske servise raspoložive na Internetu
 • seminare i poduke - brinući se za usavršavanje u ključnim područjima interesa uz neutralan pristup,
 • uspostavlja kontakte s ekspertima za otvorene sustave.

HrOpen nije usmjeren samo prema novim tehnologijama, otvoreni sustavi podrazumijevaju otvorene računalne sustave, ali i otvorene ljude koji se njima koriste.

Od samog osnutka HrOpen se zalaze i provodi ideju da svi članovi moraju imati korisnički račun, određeni diskovni prostor, elektroničku postu (email) te pristup mrežnim informacijskim servisima (World Wide Web - WWW i dr.). Takav pristup omogućuje izgradnju solidnih temelja za vježbanje i stjecanje znanja u slanju, primanju i korištenju informacija u (iz) otvorenog svijeta te svakodnevnom ophođenju korisnika otvorenih sustava unutar Udruge.

Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet - HROpen


Hrvatska udruga Linux korisnika - HULK
Hulk-logo.jpg

Hrvatska udruga Linux korisnika neprofitna je udruga građana koja promiče razvoj i uporabu GNU/Linux sustava, te ostale slobodne programske podrške u Hrvatkoj od 1996. godine. HULK je prepoznat kao centralno mjesto za savjetovanje, korištenje i popularizaciju GNU/Linux operativnog sustava. Kao takvi, HULK održava centralni Linux portal u Hrvatskoj (www.linux.hr), organizira središnju Linux konferenciju (cluc.linux.hr), prilagođava Linux hrvatskom podneblju, te doprinosi i izrađuje programe otvorenog koda.

Hrvatska udruga Linux korisnika - HULK


Hrvatska udruga Ubuntu korisnika - Ubuntu-HR
Ubuntu-hr-logo.jpg

Udruga Ubuntu korisnika u Hrvatskoj je osnovana u proljeće 2007. godine s ciljem da pomogne novim korisnicima, poveća svijest korištenja tehnologija otvorenog kôda te da iste približi krajnjem korisniku pri čemu je naglasak naravno na Ubuntuu. Mi smo ovdje da zadovoljimo vaše zahtjeve i pomognemo oko prvih koraka na Vašem novom operativnom sustavu.


Hrvatska udruga Ubuntu korisnika - Ubuntu-HR


Udruga Linux korisnika Osijek
Linux-osijek-logo.png

Sredinom 2005. godine u Osijeku se okuplja skupina entuzijasta koji su htjeli samostalni rad na Linux operativnom sustavu ujediniti u Hrvatsku udrugu Linux korisnika u Osijeku, te krajem iste godine osniva se udruga pod nazivom Hrvatska udruga Linux korisnika Osijek. Nakon odrađene jedne veće aktivnosti, udruga nije imala većih akcija i postepeno prestaje s djelovanjem.

Početkom 2008., na inicijativu Valenta Turkovića, okupila se grupa od osmero ljudi, Milijana Mićunovič, Tomislav Černjava, Valent Turković, Hrvoje Matijaković, Tihomir Kit, Dino Kurtagić, Alen Pintar i Krešimir Bilokapić, sa ciljem promocije, edukacije i primjene Linuxa u svakodnevnom okruženju, te su dogovorili prve aktivnosti. Na ideju o organiziranju ovih aktivnosti su bili potaknuti samim svakodnevnim susretanjem sa Linuxom u svome poslu, edukaciji, te mogućnošću efikasnijeg, kvalitetnijeg i ekonomičnijeg obavljanja trivijalnih, ali i složenijih svakodnevnih zadaća.

Udruga Linux korisnika Osijek

Tematske stranice i portali

Linux za sve - LZS
Lzs-logo.png

linuxzasve.com ili skraćeno LZS je OnLine publikacija posvećena promociji, informiranju i edukaciji o Linux operativnom sustavu te pripadajućim aplikacijama. Naziv publikacije ujedno govori i o samoj ideji iza projekta. Pokušavamo prevladati uvriježeno mišljenje kako je korištenje Linuxa privilegija računalnih znalaca, sistem administratora, programera i ostalih uže vezanih uz IT.

Napokon, 29. studenog 2007. godine izlazimo s jasnom porukom - Linux za sve! Ako želite koristiti stabilan i besplatan operativni sustav - slobodno probajte Linux. Ne morate znati kako stvari funkcioniraju "ispod haube", isto kao što mnogi ljudi svakodnevno voze automobile neznajući na koji način radi motor koji ih pokreće. Na vama ovisi koliko ćete imati volje i želje upoznati linux detaljnije. Ukoliko se pak odlučite na taj korak, otvaraju Vam se velika vrata i mnoge mogućnosti.

Linux za sve - LZS