Linux distribucije

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 00:12, 27. siječnja 2010. koju je unio/unijela 4ndY (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži
Ostali nazivi
  • en. distributions
  • distre
  • operacijski sustavi bazirani na Linuxu

Distribucije bi mogli nazvati i Linux kompleti, jer su upravo to. Naime, sa samom Linux jezgrom nebi mogli napraviti baš puno toga. No kad se kernelu (jezgri) doda grafičko sučelje (X-Windowsi), pa razni programi, alati i ostalo, nastaje distribucija. Distribucija čini cijelokupan i funkcionalan operacijski sustav spreman za korištenje na vašem PC-ju. Danas postoji više od 300 raznih distribucija i novi korisnik jednostavno mora proći kroz fazu odabira one distribucije koja će njemu najbolje "sjesti". Možemo reći da su se u glavnini pojavile dvije struje od kojih nastaju ostale distribucije, a to su Debian i RedHat distribucije. Svaka od njih ima sebi svojstvene stvari i rad sa softverskim paketima. Postoje i tzv. meta-distribucije kao što je Gentoo Linux. Glavna odlika ove distribucije jest automatska optimizacija Linux sustava, komponenti i aplikacija koja je ciljana za stroj na koji se postavlja.

Popis distribucija po popularnosti*

* popularnost se određuje rangom sa stranicama Distrowarch.com kroz godinu dana

Najpopularnije distribucije

Echo-debian-48px.png Debian
Veteran u svijetu Linux distribucija poznat po stabilnosti; po defaultu uključuje striktno samo slobodan softver; vrlo je popularan na poslužiteljima; nije baš prilagođen početnicima.
Echo-fedora-48px.png Fedora
Popularna distribucija koju sponzorira RedHat, a karakterizira je najnoviji softver iz FLOSS svijeta, što često dovodi do nestabilnosti; uključuje uglavnom samo slobodan softver.
Echo-linuxmint-48px.png Linux Mint
Distribucija bazirana na Ubuntuu još više prilagođena početnicima.
Echo-mandriva-48px.png Mandriva
Distribucija koju odlikuje jednostavnost upotrebe i KDE kao primarno grafičko okruženje; ima dugu tradiciju u pružanju početnicima prijateljskog okruženja
Echo-opensuse-48px.png OpenSUSE
Slobodna distribucija iza koje stoji Novell; pruža jedno od najboljih KDE4 okruženja.
Pclinuxos-48px.png PClinuxOS
Distribucija bazirana na Mandrake Linuxu (danas Mandriva) namjenjena početnicima; mana joj je mala razvijateljska zajednica, ali je ipak popularna zbog prilagođenosti početnicima.
Echo-ubuntu-48px.png Ubuntu
Daleko najpopularnija distribucija danas bazirana na Debianu; iako prvenstveno namijenjena početnicima, koriste je i iskusniji korisnici. Iako dolazi s GNOME sučeljem postoje i službeni derivati Kubuntu, Xubuntu itd.; Canonical podupire i financira njen razvoj.


Poznate, ali opet manje popularne distribucije

Echo-arch-48px.png Arch
Rolling-release distribucija koja prati KISS princip. Mnoge distribucije ubacuju razne patcheve, nepotrebne module, deamone i ostale stvari kako bi korisnicima omogucile sto jednostavnije out-of-the-box koristenje. Arch to ne radi, i baš zbog toga je brzi i manji, ali zato i zahtijeva i više predznanja nego neke popularne distribucije
Download chakra1.png Chakra
Chakra Live CD prilagođeni je Arch s grafičkom instalacijom i KDEmod-om . Ideja je nastala na KDEmod chatu od strane KDEmod devlpomenta. Distribucija je još uvijek u Alpha 3 razvojnoj etapi.
CentOS-48px.png CentOS
CentOS distribucija je slobodna kopija komercijalne RHEL
Damnsmall-48px.jpg Damn Small
Distribucija od 50 MB, namijenjena starijim računalima
Echo-gentoo-48px.png Gentoo
Konfigurabilna distribucija za naprednije korisnike koja koristi Portage sustav za distribuciju softvera i hvali se optimiziranošću
KNOPPIX-48px.png KNOPPIX
Svojevremeno jedna od najpopularnijih LiveCD distribucija. Obično se koristi kao demonstracijski CD ili za spašavanje podataka i operacijskog sustava; donedavno je dolazio s KDE3, no sad sadrži LXDE grafičko okruženje; zbog posebne metode kompresije može sadržavati i do 2GB softvera na jednom CD-u.
MEPIS-48px.png MEPIS
Distribucija bazirana na Debianu koja se hvali završnom obradom i prilagođenošću početnicima.
PuppyLinux.jpg Puppy
Mala distribucija posebno pogodna za Live izvodenje bilo sa CD-a, bilo sa USB-a. Mnogi ju koriste za administriranje ostalih operativnih sustava svog računala. Krasi ju osim toga i iznimna brzina.
Sabayon-48px.png Sabayon
Sabayon Linux bi se ukratko mogao okarakterizirati kao jednostavan Gentoo koji dolazi u LiveDVD izdanju; kao i Gentoo, Sabayon koristi sustav paketa portage što ga razlikuje od većine drugih distribucija Linuxa.
Scientific-48px.png Scientific
Distribucija koja je bazirana na komercijalnom Red Hat Enterprise Linuxu prilagođena korištenju u znanosti (sadrži pakete za upravljanje klasterima, za numeričke izračune itd.); razvili su je zajedno FermiLab i CERN.
Echo-slackware-48px.png Slackware
Distribucija s dugom povješću koju prati je slogan da se jedino uz nju može uistinu naučiti kako funkcionira Linux
Echo-slax-48px.png Slax
Mala distribucija koja se fura na minimalizam i jednostavnost; odlična za stara računala ili kao prijenodna USB distribucija
Zenwalk.png Zenwalk
Jednostavna distribucija bazirana na Slackware distribuciji. Glavni ciljevi Zenwalka su jednostavnost i funkcionalnost.


Ostale Linux distribucije

Ostale se distribucije mogu podijeliti u dvije skupine:

  1. derivati, spinovi ili mixevi popularnijih distribucija koji ispravljaju neke nedostatke osnovnih distribucija i/ili imaju posebnu namjenu;
  2. distribucije napravljene "od nule" s ciljem postizanja nekog posebnog cilja (nekada valjda poznatog samo samim autorima).

Popis svih (aktivnijih) distribucija Linuxa, ali i BSD-a može se naći na stranicama DistroWatch.com. Ima ih preko 300!