Razlika između inačica stranice LibreOffice

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
(format ODF, prijenos postavki s MS Windowsa, ažuriran vanjski link)
(Prijenos postavki s MS Windowsa: korištenje varijable APPDATA umjesto USERPROFILE radi kompatibilnosti s Windows 7)
 
Redak 13: Redak 13:
  
 
== Prijenos postavki s MS Windowsa ==
 
== Prijenos postavki s MS Windowsa ==
Ako ste koristili LibreOffice na MS Windowsu i željeli biste prenijeti njegove postavke na neki [[unix]]oid, to možete učiniti tako da kopirate sadržaj direktorija "''USERPROFILE''\Application Data\LibreOffice" iz Windowsa u direktorij "~/.config/libreoffice" na unixoidu, pri čemu ''USERPROFILE'' predstavlja putanju korisničkog profila u Windowsu (npr. "C:\Documents and Settings\''username''" na MS Windows XP), a ~ je osnovni korisnički direktorij na unixoidu.
+
Ako ste koristili LibreOffice na MS Windowsu i željeli biste prenijeti njegove postavke na neki [[unix]]oid, to možete učiniti tako da kopirate sadržaj direktorija "''APPDATA''\LibreOffice" iz Windowsa u direktorij "~/.config/libreoffice" na unixoidu, pri čemu ''APPDATA'' predstavlja putanju korisnikovog direktorija za aplikacijske postavke u Windowsu (npr. "C:\Documents and Settings\''username''\Application Data" na MS Windows XP), a '''~''' je osnovni korisnički direktorij na unixoidu.
  
 
Vidi još [[LibreOffice/FAQ|učestala pitanja o korištenju LibreOfficea]].
 
Vidi još [[LibreOffice/FAQ|učestala pitanja o korištenju LibreOfficea]].

Trenutačna izmjena od 16:04, 18. veljače 2013.

Pogreška pri izradbi sličice: Spremanje smanjene slike ("thumbnail") na ponuđenu mjesto nije moguće.

LibreOffice je uredski paket koji sadrži programe za obradu teksta, tablične obrade podataka, izradu prezentacija i dr. Projekt LibreOffice je nastao krajem 2010. odvajanjem (en. fork) od projekta OpenOffice.org zbog nezadovoljstva zajednice Oracleovim vođenjem projekta OpenOffice.org. U tu svrhu osnovana je i organizacija Document Foundation kao pravni subjekt koji će podržavati razvoj projekta LireOffice.

LibreOffice postaje pretpostavljeni uredski paket u gotovo svim distribucijama GNU/Linuxa, počevši od Ubuntua i Fedore. Sastoji se od više programa:

  • Writer - program za pisanje i obradu teksta;
  • Calc - program za obradu tabličnih podataka, odnosno proračunskih tablica;
  • Impress - program za izradu, uređivanje i pregledavanje prezentacija;
  • Draw - program za crtanje;
  • Base - razvoj baza podataka;
  • Math - uređivač matematičkih formula.

LibreOffice koristi format ODF kao osnovni format za snimanje dokumenata, ali podržava i Microsoftove formate datoteka iz Microsoft Officea te razne druge formate koji su prikladni za pojedinu vrstu dokumenta.

Prijenos postavki s MS Windowsa

Ako ste koristili LibreOffice na MS Windowsu i željeli biste prenijeti njegove postavke na neki unixoid, to možete učiniti tako da kopirate sadržaj direktorija "APPDATA\LibreOffice" iz Windowsa u direktorij "~/.config/libreoffice" na unixoidu, pri čemu APPDATA predstavlja putanju korisnikovog direktorija za aplikacijske postavke u Windowsu (npr. "C:\Documents and Settings\username\Application Data" na MS Windows XP), a ~ je osnovni korisnički direktorij na unixoidu.

Vidi još učestala pitanja o korištenju LibreOfficea.

Reference i poveznice