KDE grafičko sučelje/Instalacija na Windowsu

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 00:01, 9. kolovoza 2012. koju je unio/unijela Iweb (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži

Napomena: KDE on Windows je projekt u razvoju i možda neće raditi kao očekivano.

Privilegije
Instalacija nekih KDE aplikacija može zahtijevati administratorske privilegije. Ukoliko korisnik ih nema, instalacija neće uspjeti.

KDE se može instalirati i pod Windows operativnim sustavom, zahvaljujući KDE Windows inicijativi. Trenutno podržane verzije su XP, Vista i 7. Instalacijski program možete preuzeti s ove stranice.

Za potrebe ovog vodiča, koristit ću Windows XP, ali je proces instalacije isti kao i na novijim verzijama.

Instalacija KDE-a

Odabir izvora instalacije

U ovom koraku možemo birati između tri opcije - instalacije s Interneta (preuzima potrebne datoteke), instalacije iz lokalnog direktorija (u slučaju da već imate datoteke preuzete), te samo preuzimanje.

  • image placeholder *

Izabrat ćemo prvu opciju, te ćemo odabrati direktorij instalacije.

Mjesto instalacije

Sada biramo mapu gdje će instalacijski program instalirati KDE. Ovdje će se pohranjivati sve datoteke koje su potrebne za rad KDE-a.

  • image placeholder *

Način instalacije

Odabir kompajlera
Ako već imate instalirane pakete u direktoriju kojeg ste izabrali prije, ne možete promijeniti kompajler. Ako to želite/morate, vratite se nazad i odaberite drugi direktorij, ili izbrišite postojeće pakete i ponovno pokrenite instalaciju.

Ovdje biramo između dva načina instalacije, i kompajlera koji će KDE koristiti. Od kompajlera su podržani MSVC i MinGW. Načini instalacije su End-user mode (Način za krajnjeg korisnika) i Package manager mode (Način upravitelja paketima). Za razliku od End-user modea koji instalira samo izvršne verzije aplikacija i njihove zavisnosti, Package manager mode uz iste instalira i razvojne pakete te izvorni kod, zbog čega može biti kompliciraniji za korištenje. Za potrebe ovog vodiča, koristit ću End-user mode. * image placeholder *

Odabir direktorija preuzimanja

Ovdje izabirete direktorj u kojeg će instalacijski program preuzeti potrebne datoteke. Budući da je ovo jednostavan korak, neću previše govoriti o istome.

Povezivanje na Internet

U ovom koraku podešavamo vezu na Internet. Ukoliko imate direktnu vezu na Internet, nije potrebno nikakvo podešavanje, samo odaberite prvu opciju (I have a direct connection to the internet) i nastavite dalje. Ako niste sigurni, možete koristiti postavke iz postojećeg preglednika poput Internet Explorera, Firefoxa ili Chromiuma. Ako pak koristite proxy, možete izabrati podešavanje proxyja ručno.

  • image placeholder*

Izbor download servera

Ovdje biramo download server kojeg ćemo koristiti za preuzimanje. Možete i dodati vlastiti unosom URL-a u polje i klikom na Add URL.
Odabir servera
Kod odabira download servera, imajte na umu da će oni popularniji vjerojatno biti sporiji zbog gužve. Također, server koji je bliže vama će biti brži.
  • image placeholder*

Odabir izdanja

Nakon što smo odabrali download server, dobit ćemo popis dostupnih izdanja na njemu. U trenutku pisanja ovog vodiča, na serveru kojeg sam izabrao bila su dostupna tri izdanja:

 nightly 20120121
 stable 4.8
 stable latest

Stable latest čine najnovije stabilne verzije, stable 4.8 stabilne aplikacije u KDE-u 4.8, a Nightly su najsvježije dostupne verzije, koje su često nestabilne.

Odabir paketa

Nakon odabira izdanja, u mom slučaju stable latest, izabiremo pakete koje će instalacijski program izabrati.

  • image placeholder*

Nakon što smo to odabrali, pojavit će nam se popis depedencyja, što će također biti preuzeto i instalirano. Poslije toga, instalacijski program će početi preuzimati pakete.

Završetak instalacije

Nakon instalacije svih potrebnih paketa, završili smo s instalacijom. Pokazat će nam se poruka o završetku instalacije, te ćemo imati mogućnost pokrenuti System Settings. Sada možemo pokretati KDE aplikacije po želji, u potpunosti integrirane u Windows sučelje.

Nakon instalacije

Aplikacije možete pokretati putem unosa u Start izborniku, a sam Plasma Shell možete pokrenuti iz datoteke u poddirektoriju bin vaše KDE instalacije, pod imenom plasma-desktop.exe.

Vanjske poveznice

KDE Windows inicijativa

Detaljne upute za instalaciju