Instalacija Ubuntua 9.04 - Jaunty Jackalope

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 11:53, 20. travnja 2010. koju je unio/unijela 4ndY (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Pokretanje LiveCD-a

Stavljamo Ubuntu LiveCD u CD/DVD uređaj računala i restartamo isti. Pričekamo dok ne dobijemo ovakav ekran:

Scr1-jezik instalacije.jpg

Na njemu odaberemo Hrvatski, kao jezik instalacije i pritisnemo Enter.

Na slijedećem ekranu odaberemo: Isprobati Ubuntu bez ikakvih promjena na računalu, na taj način omogućeno nam je da prije instalacije isprobamo ovu distribuciju "bez obaveze". Ako odaberemo drugu opciju: Instaliraj Ubuntu onda će se odmah pokrenuti proces instalacije bez da prvo iskušamo distribuciju.

Scr2-boot izbornik.png

U koliko ne dobijemo ovakav ekran ili se počeo učitavati postojeći operacijski sustav, potrebno je pogledati ovdje

Počinje učitavanje operativnog sustava sa CD-a i to će potrajati neko vrijeme. Napredak učitavanja možete vidjeti na ekranu:

Scr5-boot proces.png

Kako se učitava sa CD-a, budite srpljivi jer CD uređaj nije tako brz kao vaš ugrađeni tvrdi disk. No, ako se ne učitava, nema ove slike ili se učitava čak po 10 minuta, onda svakako pogledajte ovdje

U konačnici, nakon uspješnog učitavanja Linuxa sa LiveCD-a na ekranu morate dobiti ovakav ekran:

Scr6-LiveCD screen.png

Pokušajte sa mišem otvarati menije, poneku aplikaciju da se uvjerite kako sve radi kako treba. Postoji mogućnost da vam se ne pokaže ovaj ekran nego se sve zacrni ili monitor ode u stanje čekanja, tada obavezno pogledajte ovo poglavlje

Pokretanje instalacije

Nakon što se LiveCD uspješno podigao i mi smo se uvjerili kako je sve u redu i kako sve radi, možemo pokrenuti i sam postupak instalacije Ubuntu Linuxa na na tvrdi disk. Ovo se jednostavno radi dvoklikom miša na ikonu diska ispod kojeg piše riječ Instalacija.

Prozor dobrodošlice

Brzo nakon toga dobivamo prvi prozor:

Scr7-instalacija.jpg

U njemu samo provjeravamo da li je i dalje odabran Hrvatski kao jezik operativnog sustava, te kliknemo na Naprijed

Prozor za odabir lokacije

Sada odabiremo lokaciju gdje se nalazimo.

Scr8-instalacija.png

Možemo odabrati lokaciju tako da kliknemo na mjesto na prikazanoj mapi svijeta ili odaberemo lokaciju u listi ispod. Odabiremo mjesto ili najbliže mjesto gdje živimo. Ovime smo odabrali i ispravnu vremensku zonu. Nakon toga kliknemo na Naprijed

Prozor za odabir tipkovnice

Ovdje odabiremo tipkovnicu koja odgovara našem govornom području.

Scr9-instalacija.png

Ako ste na početku odabrali Hrvatski jezik, onda će se i ovdje već automatski podesiti na Croatia tipkovnicu. Kliknemo Naprijed

Prozor za pripremu prostora na disku

Error.png
Opasnost

Ovdje možete, nepažnjom obrisati sve vaše podatke, ako se oni već nalaze od prije na vašem računalu!

Dolazimo do najosjetljivije točke instalacije. Naime, u ovom koraku moramo obezbjediti prostor na vašem tvrdom disku gdje će se postaviti Ubuntu Linux.

Ako budete pažljivo pratili ove upute ne može se desiti da napravite štetu. Zato - oprez!

Scr10-instalacija.jpg

Malo ćemo se detaljnije zadržati na ovom prozoru. Nagornjem dijelu vidljivo je stanje diskovnog prostora prije i kako će biti nakon instalacije Ubuntu-a. Ispod ovoga nalaze se opcije:

  • Vođeno: Ova opcija je najbolja za početnike. Omogućava da se odmah odredi prostor na disku koji će pripasti Linux-u, tako da smanjimo ukupni prostor kojeg do sada zauzima postojeći operacijski sustav na računalu
  • Poluautomatsko: Ovom metodom koristili bi cijeli disk, ali time bismo obrisali postojeći operacijski sustav i podatke koji su bili na njemu
  • Ručno: Metoda koja služi za detaljnije (i bolje) određivanje dijelova diskovnog prostora. Ali za početnike je nešto kompliciranija.

Odabiremo Vođeno i mišem određujemo prostor koji želimo osloboditi za Ubuntu,tako da pritisnutim lijevim gumbom pomičemo miša na granici okvira ispod opcije. Pogledajte sliku ispod:

Scr11-instalacija.jpg

Obratite pažnju da nam instalacijski postupak ne dozvoljava da odaberemo više mjesta za Linux od onog koje je fizički dostupno na postojećem operativnom sustavu. (pomicanje okvira u lijevo stane iako se čini da bi moglo ići dalje). Bilo bi dobro kada biste za Ubuntu uspjeli osloboditi barem nekih 6-10 GB prostora na disku.

Nako što smo odredili mjesto za Linux, kliknemo Naprijed i pojavljuje se još jedan prozor za provjeru namjere.

Scr12-instalacija.jpg

Ako želite još jednom sve provjeriti, onda kliknite na Natrag, a za nastavak instalacije kliknite na Nastavi

Error.png
Opasnost

Ako za vrijeme ovog postupka ugasite računalo ili prisilno prekinete njegovo izvršavanje, vrlo vjerojatno će te izgubiti podatke sa diska!

Slijedi postupak izmjene veličine postojeće particije (prostora) na tvrdom disku.

Scr13-instalacija.jpg

Ako je disk velikog kapaciteta, te ako su podaci sa postojećeg operativnog sustava prilično "razbacani" po površini dika, ovaj bi postupak mogao potrajati i preko sat vremena, zato budite posebno strpljivi i nikako ne gasite računalo! (Iz tog razloga, ovaj prozor niti nema mogućnost da prekinete postupak ili se vratite na korak ispred)

Prozor za unos korisničkih podataka

Nakon uspješno izvršene pripreme diska za postavljanje Ubuntu-a slijedi prozor za unos korisnikovih osobnih podataka:

Scr14-instalacija.jpg

Idemo redom:

  • Koje je Vaše ime: Upisujete vaše pravo ime (dozvoljeni su i "naši" znakovi)
  • Koje korisničko ime želite koristiti: Odabirete ime koje će služiti kao vaše korisničko ime na računalu (poželjna su mala slova i bez "naših" znakova, ili pustite da ga računalo upiše samo, no nemojte ga zaboraviti)
  • Odabir lozinke: Lozinka ili password je niz znakova koje poznajete samo vi kako biste se ulogirali u računalo.
  • Ime računala: Ime računala je važno ako je isto spojeno na mrežu, te tako prepoznatljivo. Možete zaati svoje ime računala ili ostavite predloženo.
  • Log in automatically: Ako uključite ovu mogućnost, računalo će vas prilikom podizanja operativnog sustava automatski ulogirati, što je zgodno ako računalo koristite samo vi i to kod kuće. Ako se računalo dijeli sa drugim korisnicima ili se nalazi na prometnijem mjestu onda nikako nemojte ovo uključiti, nego ostavite da vas računalo pita za login i lozinku prilikom svakog podizanja.

Nakon unosa podataka o sebi kliknite na Naprijed

Prozor za migraciju podataka

U koliko se na vašem računalu već nalazi jedan operacijski sustav, proces instalacije će vas u ovom koraku pitati koje podatke i koje korisnike želite preseliti iz postojećeg sustava na Linux.

Scr14b-instalacija.jpg

Sve se odabire u prozoru klikanjem na miša. Potrebno je odrediti koji se korisnik migrira i koje stavke postavljanjem kvačica na željene stavke, kao na slici.

Nakon odabira migracije kliknite Naprijed

Prozor završetka podešavanja instalacije

Nakon svih unesenih podataka koji su računalu potrebni da bi uspješno započeo proces instalacije operativnog sustava, pojavljuje se ovaj kontrolni prozor:

Scr15-instalacija.jpg

Ovdje je dovoljno samo kliknuti na Instalacija

Izvršavanje instalacije

Nakon svih upita pokreće se sam postupak instalacije koji može potrajati i preko pola sata. Zato, opet se naoružajte strpljenjem i pratite zbivanja na ovom prozoru:

Scr16-instalacija.jpg

Kada se postupak završi, na ekranu se pojavljuje slijedeća poruka:

Scr17-instalacija.jpg

Odabiremo Odmah ponovo pokreni računalo kako bismo ga restartali. Prilikom ovog postupka bit će te zamoljeni izvaditi LiveCD iz vašeg CD/DVD uređaja:

Scr18-instalacija.jpg

Nakon toga računalo se restarta i ponovo pokreće.

Ako imate dva operativna sustava (onaj od prije i sdašnji Linux) pojavit će vam se Boot meni pomoću kojega če te moći odabrati u koji operacijski sustav želite ući. Ako ništa ne odaberete kroz kraće vrijeme automatski će se pokrenuti Ubuntu Linux.

Prvo pokretanje Ubuntu Linuxa

Ako je sve proteklo u redu trebali biste dobiti ovakav ekran na vašem računalu (ako ste odabrali Automatski login, ako niste, pitat će vas da unesete login i lozinku)

Scr19-instalacija.jpg

Obratite pažnju na oznaku crvene strelice gore desno kod sata i žute notice na kojoj vas se upozorava kako postoje nadogradnje za vaš operacijski sustav.

Kliknite na tu strelicu mišem. Pojavit će vam se ovaj prozor:

Scr20-instalacija.jpg

Kliknite mišem na Instaliraj ažuriranja kako biste nadogradili svoj Linux.

Nakon odabira ove opcije, računalo vas pita za lozinku, što je uobičajena stvar na svim Linux operacijskim sustavima:

Scr21-instalacija.jpg

Lozinka je naravno ona koju ste odabrali prilikom unosa vaših podataka u procesu instalacije.

Nakon ovoga i ponovnog restarta računala o kojemu će vas obavijestiti spremni ste za korištenje vašeg novog operativnog sustava - Ubuntu Linux-a


Dodatna podešavanja nakon instalacije

Ubuntu nakon osnovne instalacije nudi stvarno dosta toga što vam je potrebno za svakodnevni rad.

Ali, nije loše uraditi još neke dodatne korake kako bi dobili sustav kojim možete obavljati sve što treba prosječnom računalnom korisniku.

Kliknite na ovaj link i pratite uputstva.

Tamo ćete naći dosta korisnih savjeta, pa odlučite što bi sve htjeli imati dodatno instalirano i podešeno na vašem Ubuntuu.