Fedora postinstall

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 15:25, 8. siječnja 2010. koju je unio/unijela 4ndY (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Iako je Fedora nakon instalacije spremna za upotrebu, ipak treba obratiti pozornost na par sitnica i detalja koji poslije mogu život učiniti bezbrižnijim i lakšim.

Prvi korak: ažuriranje odnosno update

Fedora je distribucija s "brzim" životom. Često dobiva nove revizije softvera iz repozitorija koji donose ispravke grešaka, ali i nove mogućnosti. Stoga je prvi korak ažurirati instalaciju, a preduvjet je naravno ispravna konekcija na Internet.

To se može napraviti ili kroz grafičko sučelje ili direktno kroz terminal koji prikazuje više informacija. Ažuriranje kroz terminal vrši se ovako:

  1. u glavnom izborniku, u podizborniku Sustav/System, otvorite Terminal (Gnome, XFCE) ili Konzolu (KDE) i u njega utipkajte ovo:
su -c 'yum update'

nakon 10-ak sekundi program će vas pitati da potvrdite ovu akciju (pritisnite y pa Enter). Trajanje ažuriranja ovisi o brzini internetske veze, ali i količini paketa koji se moraju skinuti (slobodno napustite računalo na 10 minuta).

Kad se ispiše poruka

Štednja na resursima: uređivanje servisa sustava

Service Management

Fedora prilikom pokretanja automatski uključuje mnoge servise kako bi računalo i njegov hardver uopće radilo. Međutim, ne trebaju svim korisnicima i svim vrstama računala svi servisi, već samo neki.

Do liste servisa dolazi se pokretanjem programa system-config-services iz terminala ili, identično, pokretanjem istog iz glavnog izbornika, podizbornik Administration/Administracija, program Service Management.