Razlika između inačica stranice Dokumentacija UPS

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
(Ubuntu)
(Podešavanje)
Redak 26: Redak 26:
  
 
===Podešavanje===
 
===Podešavanje===
 +
Podešavanje NUT daemona vrši se preko konfiguracijskih skripti u direktoriju '''/etc/ups'''. Prva datoteka koju treba urediti je '''ups.conf'''. Otvaramo je editorom i na kraju uređujemo parametre za naš USB UPS ovako:
 +
[APC_UPS]
 +
    driver = usbhid-ups
 +
    port = auto
 +
    desc = "Local APC USB CS-650"
 +
Za odabir driver-a i porta drugih uređaja potrebno je pogledati u ovu [http://www.networkupstools.org/compat/stable.html listu NUT podržanih uređaja].
 +
 +
slijedeća datoteka koju trebamo urediti jest '''upsd.conf'''. U njoj na kraju dopišemo ovo:
 +
ACL all 0.0.0.0/0
 +
ACL localhost 127.0.0.1/32
 +
ACCEPT localhost
 +
REJECT all
 +
Ovime je pristup UPS uređaju dozvoljen samo s lokalnog računala, ali ne i udaljenog. Također je potrebno urediti i datoteku '''upsd.users''' ovako:
 +
[local_mon]
 +
    password = ZAPORKA_OVDJE
 +
    allowfrom = localhost
 +
    upsmon master
 +
Sada uredite datoteku '''upsmon.conf''' tako da liniju MONITOR prepravite ovako za naš slučaj:
 +
MONITOR APC_UPS@localhost 1 local_mon ZAPORKA_OVDJE master
 +
Opis: ''APC_UPS@localhost'' je ime UPS uređaja koje smo definirali unutar uglatih zagrada u datotecu ups.conf, ''local_mon'' je ime pristupnih parametara koje smo definirali unutar uglatih zagrada u datoteci upsd.users. ZAPORKA_OVDJE je zaporka koju ste zadali i u datoteci upsd-users.
 +
 
===Povezivanje s PowerDevilom preko D-Bus-a===
 
===Povezivanje s PowerDevilom preko D-Bus-a===
  

Inačica od 09:25, 19. ožujka 2010.

UPS

UPS (Uninterruptible Power Supply) ili Neprekidni izvor napajanja jest uređaj koji osim što korigira naponske fluktuacije u mreži, posjeduje i baterije kojima nadomješta napon iz mreže prilikom nestanka struje. Na taj način omogućuje vam da spemite sve svoje dokumente na kojima ste radili i ispravno ugasite računalo. U koliko je UPS povezan s vašim računalom, moguće ga je podešavati i pratiti njegovo stanje putem računala, odnosno automatizirati procese za isključivanje računala na vrijeme.


Uvod

UPS uređaji uglavnom se koriste za zaštitu servera i radnih stanica u firmama gdje ne smije doći do gubitka podataka zbog nestanka električne energije. No, postoji i nemali broj ovih uređaja namijenjenih lokalnim stolnim računalima po domaćinstvima ili malim uredima koji su relativno jeftini,a od iznimne su koristi u slučaju nestanka el. energije.

Ovim tekstom baviti ćemo se podešavanjem jednog malog UPS uređaja lokalno spojenog na računalo putem USB sučelja.

Kako GNOME grafičko sučelje dobro prepoznaje USB UPS uređaje preko HAL-a i kontrolira njihov rad, ovaj tekst usmjeriti ćemo na KDE grafičko sučelje čiji glavni servis za upravljanje energijom (PowerDevil) u verziji KDE SC 4.4 još uvijek ne prepoznaje UPS uređaje. Ideja je da NUT servis putem skripti šalje D-Bus poruke PowerDevil-u i na taj način kontrolira rad računala u ovisnosti o režimu rada UPS-a (mreža/baterije, sleep/hibernate/shutdown), te kompenzira PowerDevil-ov nedostatak podrške.

Kao daemon (servis) odabrali smo Network UPS Tools (NUT) jer poznaje veliki broj UPS uređaja (kako profesionalnih tako i amaterskih) spojenih na računalo putem raznoraznih kablova. Ovaj servis, također omogućuje i udaljeno praćenje rada UPS uređaja preko mrežnih protokola. Za ovaj daemon napisano je i podosta klijentskih (monitor) aplikacija od kojih smo mi odabrali onaj za KDE4 sučelje: KNutClient

NUT

Instalacija

OpenSUSE

Instaliramo NUT putem YAST-a ili preko Zyppera-a

su -c 'zypper install nut'

Ubuntu

Instaliramo NUT putem Synaptic-a, KPackage manager-a ili preko apt-get-a

sudo apt-get install nut nut-usb

Podešavanje

Podešavanje NUT daemona vrši se preko konfiguracijskih skripti u direktoriju /etc/ups. Prva datoteka koju treba urediti je ups.conf. Otvaramo je editorom i na kraju uređujemo parametre za naš USB UPS ovako:

[APC_UPS]
   driver = usbhid-ups
   port = auto
   desc = "Local APC USB CS-650"

Za odabir driver-a i porta drugih uređaja potrebno je pogledati u ovu listu NUT podržanih uređaja.

slijedeća datoteka koju trebamo urediti jest upsd.conf. U njoj na kraju dopišemo ovo:

ACL all 0.0.0.0/0
ACL localhost 127.0.0.1/32
ACCEPT localhost
REJECT all

Ovime je pristup UPS uređaju dozvoljen samo s lokalnog računala, ali ne i udaljenog. Također je potrebno urediti i datoteku upsd.users ovako:

[local_mon]
   password = ZAPORKA_OVDJE
   allowfrom = localhost
   upsmon master

Sada uredite datoteku upsmon.conf tako da liniju MONITOR prepravite ovako za naš slučaj:

MONITOR APC_UPS@localhost 1 local_mon ZAPORKA_OVDJE master

Opis: APC_UPS@localhost je ime UPS uređaja koje smo definirali unutar uglatih zagrada u datotecu ups.conf, local_mon je ime pristupnih parametara koje smo definirali unutar uglatih zagrada u datoteci upsd.users. ZAPORKA_OVDJE je zaporka koju ste zadali i u datoteci upsd-users.

Povezivanje s PowerDevilom preko D-Bus-a

KNutClient

Kompajliranje i instalacija

Podešavanje

Pregled opcija