Razlika između inačica stranice Dokumentacija - štednja energije

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
(Instalacija)
(Instalacija)
Redak 16: Redak 16:
 
x.y - broj verzije
 
x.y - broj verzije
  
Nema kompajliranja jer jer je tar.gz arhiva binarna i potrebna je samo instalacija.
+
Nema kompajliranja jer jer je tar.gz arhiva binarna i potrebna je samo instalacija. Nako instalacije ''laptop mode tools'' je spreman za podešavanje.
  
 
==Podešavanje==
 
==Podešavanje==
 
==Puštanje u rad==
 
==Puštanje u rad==

Inačica od 21:00, 21. ožujka 2010.

Uvod

Vrijeme autonomije računala vezanih u baterije (laptopovi, računala na UPS uređajima) vrlo je bitno. Iako danas moderne Linux distribucije imaju ugrađene opcije za štednju energije unutar svojih grafičkih okruženja (GNOME: PowerManagment Applet; KDE: PowerDevil) oni sami po sebi nemaju ugrađene i napredne opcije za štednju energije koje inače kernel podržava. To je vrlo uočljivo ako se pokrene program Powertop, koji onda susgerira još niz dodatnih savjeta kako smanjiti potrošnju vašeg računala na još niži nivo.

Za ovu svrhu postoji prilično dobar servis (daemon) za kontrolu potrošnje energije i zove se Laptop Mode Tools. Upravo se pomoću njega mogu podesiti napredne opcije za štednju energije koje ne pokrivaju uobičajeni GUI programi za tu namjenu. Stoga je predmet ovih stranica podešavanje upravo ovog Linuxovog podsustava.

Instalacija

Laptop Mode Tools je servis koji se instalira na Linux sustav preko repozitorija same Linux distribucije ili direktno, preuzimanjem tar.gz arhive sa službenih stranica. Instalacija tar.gz arhive vrši se jednostavno ovako:

tar xzf laptop-mode-tools_x.y.tar.gz
su
(unjeti zaporku root korisnika)
cd laptop-mode-tools-x.y
./install.sh

x.y - broj verzije

Nema kompajliranja jer jer je tar.gz arhiva binarna i potrebna je samo instalacija. Nako instalacije laptop mode tools je spreman za podešavanje.

Podešavanje

Puštanje u rad