Razlika između inačica stranice BSD

Izvor: HrOpenWiki
Skoči na: orijentacija, traži
m (Naslov iz Linux u BSD ;))
Redak 11: Redak 11:
  
 
{{Authorbox}}
 
{{Authorbox}}
 +
 +
[[Kategorija: BSD]]

Inačica od 11:13, 8. prosinca 2008.

Što je to BSD?
BEASTIE.png

Naziv "BSD" je u originalu kratica od Berkeley Software Distribution što je naziv dan distribuciji originalnog Unixa kojeg je održavalo Sveučilište u Berkeleyu, Kalifornija, od 1977. do 1995. godine. Ovo je sustav razvijen u akademskog okruženju koji je zbog svoje otvorenosti svojevremeno uživao ogromnu popularnost te je tijekom vremena služio kao osnova velikog broja modernih komercijalnih Unix sustava. Popularnost mu je nešto opala početkom 1990-tih godina zbog tužbe oko intelektualnog vlasništva koju je pokrenuo AT&T koji je naslijedio Unix od Bell Labsa zbog straha od daljnjih tužbi koje bi AT&T mogao pokrenuti protiv korisnika sustava. Ovaj događaj je otvorio vrata Linuxu koji se pojavio u idealno vrijeme. Originalna tužba je završila nagodbom u kojoj su sporni dijelovi koda zamijenjeni verzijama na koje AT&T nije mogao polagati prava ali šteta je bila načinjena.

Danas postoje tri osnovna sustava nastala od originalnog BSD-a te nekoliko varijanti i potomaka. Osnovni sustavi su FreeBSD, NetBSD i OpenBSD, najvažnije varijante su PC-BSD, pfSense i DragonflyBSD (od FreeBSD-a), a potomak Apple OS X (od FreeBSD-a). Lako je uočiti da je FreeBSD najpopularniji i najrašireniji BSD sustav, sa daleko najviše korisnika. Svaki od osnovnih sustava ima u određenoj mjeri vlastitu misiju pri razvoju. FreeBSD pokušava biti najbrži i prikladan za rad na modernim poslužiteljima, NetBSD se ponosi kvalitetom koda i brojem različitih platformi na kojima se može pokretati, dok je OpenBSD specijaliziran za beskompromisnu sigurnost sustava.


Za autore

Pogledajte dokumentaciju o prilagodbi sučelja i Vodič za suradnike za pomoć pri uporabi i podešavanju, te ova pravila i preporuke