Android OS

Izvor: HrOpenWiki
Inačica od 23:58, 11. kolovoza 2012. koju je unio/unijela Iweb (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži
Android na računalu

Android je operacijski sustav za mobitele i mobilne uređaje koji koristi Linux kernel, ali teško može proći kao klasična distribucija Linuxa jer ne sadrži glibc stack pa je tako nekompatibilan s većinom softvera za GNU/Linux.

Google je začetnik i glavni razvijatelj Androida, ali barem načelno za razvoj Androida je zadužen Open Handset Alliance.

Androidov kod je potpuno otvoren od 2008. godine. Objavljen je pod Apache licencom. No zanimljivo je da iako je Android slobodan softver, SDK (en. software development kit, softver za izradu aplikacija za ovaj OS) nije u potpunosti otvoren.

Uređaji koji dolaze s Androidom također su zaključani od strane proizvođača, a proces njihovog otključavanja zove se rootanje.

Povijest

Android u Googleplexu.

Projekt je započet 2005 godine, kada je Google je kupio malu tvrtku naziva Android Inc. Tada se nije puno znao o toj tvrtci, osim da razvija softver za mobilne telefone. Slijedeće godine su obilježile glasine da se Google pokušava ubaciti u tržište mobilnih aplikacija. Glasine su potvrđene 2007. godine kada je Android službeno predstavljen. Predstavljen je zajedno sa novom udrugom - Open Handset Alliance.

Specifikacije i mogućnosti

Operacijski sustav podržava sve što je potrebno mobilnim uređajima. Osim osnovnih funkcija SMS, MMS, telefoniranja, bluetootha, podržano je i WiFi povezivanje, brojni audio/video standardi, videotelefonija, touchscreen, 3D akceleracija, akcelerometri, magnetometri, te multitouch.

Play Store

Play Store

Zanimljivost ovog operativnog sustava je i Google Play Store (bivši Android Market).

Play Store je online katalog mobilnih aplikacija. Zamišljen je kao servis sa kojeg možete skinuti i na mobilni uređaj instalirati aplikacije za ovaj operacijski sustav. To možete uraditi pomoću mobilnih uređaja, ali i pomoću kućnog računala.

U Play Storeu možete naći besplatne programe, a od 2009. godine tu se nalaze i komercijalne aplikacije. U pojedinim državama moguće je preuzimati i filmove, serije i glazbu, pa čak i uređaje koje pogoni Android.

Mnogo uređaja stiže s predinstaliranim Androidom, a prvi takav telefon je bio HTC Dream/HTC Sapphire, poznat je i kao T-Mobile G1. Izdan je listopadu 2008. godine.

Android na računalima

Android na računalu
Android na računalu

Premda je Android razvijen za mobilne uređaje, uspješno je portan i na računala.

Najpopularniji takav port je [Android x86]

Ali, s obzirom da Google je izdao Chrome OS koji je predviđen za računala, zaustavljeni su mnogi projekti računala pogonjenih Androidom . Najvjerojatnije računala pogonjena ovim operativnim sustavom, neće ozbiljnije niti zaživjeti.

Ipak je Android napravljen prvenstveno za mobilne telefone.


Dodatni linkovi i reference